eXTReMe Tracker

Beste bezoeker,
Hierbij een stukje over het naderhand inbouwen van een Xenon conversieset in de koplampen van een VW T4.
We hebben een setje hier gekocht, destijds voor inclusief verzendkosten 63 euro.

Er zijn verschillende soorten Xenon, maar ik zal het hier hebben over de HID-lampen. Wat is nu Xenon? Xenon is een edelgas. Een Wát??? Een edelgas; edelgassen komen voor in de atmosfeer van de aarde. De edelgassen vormen een speciale groep met gassen. Ze reageren namelijk met geen enkele andere stof. Ze zijn zeer stabiel. Ze worden gassen genoemd omdat ze bij kamertemperatuur in gasvorm voorkomen. Tot de edelgassen behoren: Helium (He), Neon (Ne), Argon (Ar), Krypton (Kr), Xenon (Xe) en Radon (Rn).

Tegenwoordig worden bijvoorbeeld lampjes voor in een zaklamp voorzien van Krypton. Xenon echter heeft een veel hoger Voltage nodig om door middel van een vlamboog licht te kunnen gaan produceren. Te denken valt aan een voorschakelunit tussen de accu en de Xenon-lamp die ongeveer 24.000 Volt produceert!

De manier waarop het licht geproduceerd wordt is verschillend zoals ik al aanstipte. Bij een halogeenlampje gaat een gloeidraadje van bijvoorbeeld Wolfraam (in het Engels heet dit Tungsten) licht uitzenden, bij Xenon wordt er een vlamboog tussen 2 polen gevormd.

Ook hebben we Xenon-lampen in verschillende kleuren. Die kleuren worden ook wel kleurtemperaturen genoemd.
Door de variatie van de xenongasdruk in de lamp kunnen verschillende temperaturen worden bereikt. Elke temperatuur heeft haar eigen kleur licht. Hieronder een overzicht van het lichtspectrum:

Hieruit valt te zien, dat het meest witte licht rond de 5000 K (Kelvin) wordt geproduceerd. Hoe hoger de kleurtemperatuur, des te blauwer wordt het licht.Vanaf zo'n 10.000 Kelvin komt er een paars-violette kleur bij en bij 14.000 Kelvin is het licht echt paars. Kelvin (K) wordt gebruikt om de hoeveelheid wit licht te meten en aan te duiden en is een eenheid om thermodynamische temperatuur ook wel kleurtemperatuur te kwantificeren. Welke kleur is nu mooi, raadzaam, veilig in een auto?
Er doet zich een vreemd verschijnsel voor: hoe hoger de kleurtemperatuur wordt, des te lager wordt de lichtopbrengst in Lumen.

Lumen (lm) is een internationale eenheid voor het meten van de lichtsterkte. Bijvoorbeeld, een kaars produceert 12 lumen en een standaard 60-watt gloeilamp produceert 830 lumen. De lumen drukt het lichtvermogen uit, of de hoeveelheid licht die per tijdseenheid door een lichtbron wordt uitgestraald. Een gloeilamp van 100 watt geeft een lichtstroom van ongeveer 1200 lumen. Hoe hoger het aantal lumen, des te feller is het licht.

Maar goed ik zal proberen een relatie te leggen tussen kleurtemperatuur (Kelvin)en lichtopbrengst (Lumen). Let er wel bij op, dat dit slechts een indicatie is!
Het kan namelijk per fabrikant verschillen!

Wat is nu het beste compromis tussen de lichtopbrengst, de kleur(-temperatuur) èn de looks?
 • Voor de meeste lichtopbrengst kiezen we de xenon-lampen met de laagste kleurtemperatuur, dat zou dan 4300 K zijn.
 • Voor het meest witte licht zouden we kiezen voor 6000 K.
 • Voor het een beetje hightech look zonder veel afbreuk te doen aan de lichtopbrengst kiezen we voor 8000 K.
 • 4300 K is geler als 6000 K en 8000 K is weer blauwer als 6000 K.
 • Kies je voor xenon dan doe je dat ook een beetje voor de looks, dus 6000 K of 8000 K
 • 4300 K daar komen al veel halogeenlampen in de buurt qua kleur, niet qua lichtopbrengst.
 • Persoonlijk zou ik kiezen voor 6000 K want dat witte licht geeft een iets betere reflectie op borden en wegmarkeringen.
 • De voor- én nadelen van Xenon
 • Het grote voordeel is dat de hoeveelheid geproduceerd licht hoger is en dat het afgenomen vermogen lager is. 35 Watt t.o.v. 60 Watt.
 • De lichtopbrengst van Xenon is ongeveer 3 keer hoger als Halogeen
 • Xenon benaderd het daglicht meer als Halogeen, m.a.w. met Xenon wordt de nacht weer dag
 • De zichtbaarheid met Xenon is groter als met halogeen
 • Xenon-lampen gaan veel langer mee, tot wel 8 keer langer
 • Minder warmteproductie dus minder kans op beschadiging van de lamp-unit door warmte
 • De prijs voor een Xenon-conversiekit is veel hoger als voor halogeen
 • Om het aan te sluiten is ervaring vereist, bij halogeen kan iedereen een lampje vervangen
 • Kapotte lamp van Xenon kost een vermogen, een halogeen-lampje een fractie daarvan
 • Inbouwruimte van halogeen is origineel, bij Xenon heb je meer ruimte nodig
 • Het verblindende effect van niet juist afgestelde xenon-lampen is erg hoog!
 • Zie hiervoor ook: de Philips-website hier
 • Maar goed, Xenon is natuurlijk wel erg mooi maar mag ik dat ook zo maar monteren in mijn auto?
  Om een lang verhaal in te korten: Auto's die voor 1 januari 2007 op de markt zijn gekomen en die voorzien zijn van gasontladingslampen(lees Xenon) hebben geen aanvullende voorzieningen nodig om toch te blijven worden gehandhaafd. Dat houdt in dat, als je auto voor 1 januari 2007 op kenteken gezet, dat je zonder meer een Xenon-kitje in je auto mag plaatsen, zonder aan de aanvullende eis van automatische hoogte-regulering en koplampsproeiers te moeten voldoen.
  Zie hiervoor ook: het voertuigreglement(wetgeving) externe link

  Maar goed wij hebben angel eyes heldere koplampen van FK in onze T4 zitten, en die vragen dus H7 lampen, en dimlicht en grootlicht zijn gescheiden.
  Voor de gewone T4 koplampen gebruikt men normaal H4 lampen die Bi-functioneel zijn; dezelfde lamp wordt zowel voor dimlicht als grootlicht gebruikt.

  Setje was vanuit Hong-Kong 2 weken onderweg, maar alles netjes geleverd. Wat zit er nu allemaal in zo'n doos?

  Als we de doos openmaken zien we een installatie handleiding, de ballasten(ook wel voorschakel-units) en de bekabeling van de lampen zitten.

  De Ballasten(B) en de Lampen (L) en op de rechterafbeelding zijn de lampen los op tafel.

  Het hele setje uitgespreid op tafel, de ballasten zijn voorzien van inbouwframes, er zitten wat plakstrips bij om de montage van de balasten gemakkelijker te maken, en trillingen tegen te gaan. Ook wat montage materiaal zoals boutjes en moertjes en Tie-raps werden meegeleverd.

  Een detail-opname van een ballast. Deze zorgt voor de stroomvoorziening en dus de aanschakeling van de xenon-lampen. Hierop zit maar één aansluiting en die past maar op één manier.

  Nog wat technische specificaties van de ballasten die je gemakkelijk kunt aflezen.

  Hierboven een duidelijke foto van het gedeelte in de xenon-lamp waar het filament (zie boven voor uitleg) gevormd wordt.

  De aansluitingen zijn zo verschillend dat ze maar op één manier passen. Het gele is voor een goede waterdichte afsluiting, let er op, dat dit juist gepositioneerd zit! We hadden bij pa in zijn Golf 4 ook een setje ingebouwd en af en toe viel de rechter xenon-unit uit. Dit bleek achteraf de gele rubberen afdichting te zijn, die niet helemaal 100% zat. Erg belangrijke stap dus..

  Hierbij nog een detailopname van de aansluiting van de stekker op de voorschakelunit, let ook dat het goed vastklemd, dus beide pootjes van het klemmetje er strak omheen.

  Nog een overzichtje door het duidelijk uitgespreid over de tafel uit te leggen.

  Dit was de begin situatie. Hoe het front gedemonteerd kan worden kan hier gelezen worden, en wordt in dit artikel dus niet nog eens uitgelegd!

  De ballasten of voorschakel-units voorzien van het montageframe en hierop het zelfklevende schuim dat meegeleverd werd, plakken. Het vergemakkelijkt de montage en gaat rammelen tegen.

  De koplamp-unit is gedemonteerd en op een beschermende mat gelegd, zodat het glas niet beschadigd. In het rode gebied zullen we de voorschakel-unit plaatsen, dus aan de binnenzijde van de koplamp, zodat de units toch een beetje extra beschermd zitten, mocht er een aanrijding zijn, of een deukje in het metaal aan de voorzijde.

  Hier een beetje gebruik gemaakt van de gaten die zich al in het kunststof bevonden, en met de bijgeleverde boutjes en moeren vastgezet. De kabellengte is ruim lang genoeg.

  Een blikje vanaf de voorzijde, de boutjes (in de rode gebiedjes) is alles wat je er van ziet.

  Voordat de lampen pas definitief ingebouwd worden, eerst testen. Zeer belangrijk!. Bij ons was er eentje bij de aflevering defect, wilde wel opstarten, knipperde dus, maar wilde niet doorstarten. Let hierop. Het beste is meteen een setje reservelampen er bij kopen! Je betaald dan maar één keer de verzendkosten, maar als er een lamp defect is, dan kun je hem zelf uitwisselen en kun je door rijden. Enne de extra kosten voor de lampen bij de leverancier waar ik ze vandaan heb, daarop raak je ook niet failliet.

  We hebben een setje hier gekocht, destijds voor inclusief verzendkosten 63 euro. En de prijzen dalen nog steeds.

  Dit is zeer specifiek(bovenstaande foto) de juiste aansluiting op FK angel eyes-koplampen. De zwarte connector moet op de gele aansluiting, en rood moet op rood. Verdraai je die kleuren dan zou je, de xenon-lampen om zeep kunnen helpen.

  Nu moet op de rubberen afdekdop van de koplampen aangegeven worden waar het rondje voor de doorvoer van de kabel er uit gesneden moet worden.

  Hierbij het lampje er al doorgestoken. Let op: lampje moet precies aan de andere kant doorgestoken worden, dit is zo verricht voor de foto. Het zit dus precies andersom, met de koplamp dus naar de insteekplaats in de koplamp.

  Met het rijden geeft het een zeer groot verschil, maar laat alstublieft de koplampen controleren, of ze juist staan afgesteld. Er is namelijk niets zo irritant voor mede weggebruikers als verblindende koplampen, of foutief afgestelde koplampen. Ook dienen de koplampen regelmatig schoongemaakt worden, bijvoorbeeld bij een tankbeurt, om een zo goed en veilig mogelijk resultaat te geven.

  Wij genieten nu in ieder geval van een goed stukkie licht, tegen een aanvaardbare prijs, en zelf inbouwen is zeer goed te doen.