Hallo,


Wie kent de volgende situatie niet?
Je hebt een mooie auto, sjieke lichtmetalen schoonheden eronder, andere wielbouten als de originele voor de lichtmetalen velgen, en een lekke band.
Vaak kom je er te laat achter dat de wielslot-adapter thuis in de schuur ligt, en dat de bijgeleverde wielsleutel van VW niet past op de wielbouten in de huidige velgen. Ook passen vaak de wielbouten die in gebruik zijn, niet op de stalen velg van het reservewiel. Daar sta je dan...

Om dit probleem op te lossen kun je meerdere dingen doen. Van te voren proberen of in ieder geval je wagenkrik past onder je auto (zeker in geval van sidebars onder de auto moet je dit uitproberen). Verder je wielsleutel passen op de wielbouten. Er voor zorgen dat je de wielslot-adapter in de auto hebt en dat je de juiste wielbouten voor het reservewiel in de auto hebt.

Nou heb ik alles al ondervangen en ik had al eens een bakje gemaakt voor het wagengereedschap. Zie ook deze pagina: het maken van een bakje voor wagengereedschap .

Maar de wielbouten lagen los erin, dat gaat rammelen etc, kortom iritant. Doekje ertussen tegen het rammelen, maar dat was ook niet echt de oplossing. Op mijn werk hadden ze nieuwe bakjes voor pipetpunten. En nu hoor ik jullie denken: wat zijn pipetpunten? Een pipet is een hulpmiddel bij het veilig overbrengen van vloeistoffen van het ene flesje naar het andere potje bijvoorbeeld bij het maken van verdunningen. Hierbij is veiligheid voor de analist zeer belangrijk. Kijk ook eens hier voor een indruk . Op dat hulpmiddel (de pipet) kun je wegwerp puntjes zetten, zodat besmetting van materiaal van de ene patiŽnt naar de andere uitgesloten is.

Maar goed pipetpunten dus. Jullie moeten weten dat ik het altijd zonde vind om zelfs verpakkingen weg te gooien, zeker als je ze nog kunt gebruiken voor iets leuks. Nu worden die pipetpunten in best wel handige afsluitbare doosjes geleverd, zonde dus om weg te gooien. Ik denk laat ik eens daarmee wat gaan knutselen.

Zo'n doosje ziet er zo dus uit:

De buitenafmetingen van zo'n verpakking zijn: lengte: 12,3 cm, breedte 8,8 cm en de hoogte is inclusief deksel 9,5 cm. Ideaal dus om de originele wielbouten (hoogte 52 mm totaal) netjes rammelvrij in op te kunnen bergen.

Maar wat gaan we erin maken om de wielbouten rammelvrij te houden? Nou schuimrubber geprobeerd en is eigenlijk te zacht en ook niet handig om er een gat in te maken. Even de ideŽen laten rusten. Sinterklaas-tijd is aangebroken en dat heet in onze familie surprises maken, wie kent het niet ;-) Nu krijg ik een surprise met daarin verwerkt een groot stuk stevig schuim. Het wordt ook gebruikt in de bouw als isolatie, en zeker geen piepschuim, dat brokkelt. Nou goed, paar lagen op elkaar geplakt en even aftekenen en vervolgens het oppervlakte van de bodem uitsnijden, omdat het doosje een beetje taps toeloopt.

Dan het uitsnijden van het blok hardschuim met een lang hobbymes.

We houden een mooi compact blokje stevig schuim over.

We maken nu een verdeling waar we wat willen hebben en drukken de wielbouten en de wielslot-adapter even in het hardschuim. Nu we weten waar we gaan boren halen we alles weer uit het schuim.

We boren met verscheidene boren van kleine diameter steeds iets groter en op de rechter afbeelding is een tussenresultaat te zien.

Zo nu de echte versie, met een iets andere verdeling, net zo mooi gemaakt dat alles erin past zonder dat het gaat rammelen of tegen elkaar komt.

Goed eindresultaat is daar en rechts zijn de gebruikte hulpmiddelen te zien. Hobbymes, markeerstift, verschillende boren, accuboormachine. Gebruikte tijd: nog geen kwartiertje. Je kunt het doosje op zijn kop houden en de wielbouten vallen er dan niet uit, en dat is wel zo handig als je in het donker langs de vluchtstrook je wiel moet verwisselen...

Mocht je nu ook zo'n doosje willen hebben, ik wil ze best opsturen, maar dat gaat naar verhouding veel kosten. Heb je interesse en kom je naar een meeting, geef het dan van te voren aan, dan kan ik een paar van die doosjes bij elkaar gaan sparen..Het kost je alleen wat werk, doosje zelf is natuurlijk gratis!

Groeten en veel klusplezier