Hallo,

hierbij een artikel over het vervangen van het tentdoek bij een T4 met een Westfalia hefdak

We hebben destijds een 2de hands dak gekocht, en daar zat natuurlijk een oud model tentdoek bij. Dit tentdoek is vanaf 1991 tot 1996 af-fabriek geleverd geweest.

Voordat we gaan beginnen zorgen we er eerst voor dat het dak van de auto gewassen en helemaal schoon en stofvrij is. We willen niet dat de nieuwe tentstof meteen vies wordt door het monteren !!!

 

We gaan nu een nieuw tentdoek monteren, allereerst de pees eruit halen..

 

Dan de tent rondom losmaken en de pees meteen in een emmer met sop leggen, zodat hij soepel wordt.

 

De tentstof ook aan de voorzijde lostrekken, aan de rechterkant is de tentstof te zien, die aan de onderzijde rondom los is gemaakt.

 

Dan aan de dakzijde de lijstjes losschroeven.

 

De tentstof is nu rondom losgemaakt, we trekken nu de tentstof naar voren zodat de achterzijde van de tentstof in de achterzijde van het scharnier getrokken wordt.

 

Hier nogmaals goed te zien, dat de tentstof helemaal naar voren getrokken dient te worden. Hierna komt er genoeg ruimte op de tentstof zodat het via de voorzijde over het dak verwijderd kan worden.

 

Dan dus de tentstof over het dak trekken om het zo te verwijderen.

 

De nieuwe tentstof aan de achterzijde voorzichtig aan de achterzijde in het scharnier trekken en de tent aan de voorzijde voorzien van een koord. Dit koord over het dak gooien naar de voorzijde. Eén persoon begeleid de tentstof vanaf de auto, een andere persoon trek de tentstof over het dak heen naar voren.

 

De tentstof is nu helemaal over het dak getrokken, dan met de montage beginnen. De tentstof goed uitdraperen zodat er niets gedraaid zit. De hoekpunten netjes in de bochten van het profiel aan de onderzijde leggen, je weet dan of de tent rondom netjes en in het midden ligt. Bij het monteren met de lijsten aan de achterzijde beginnen en wel op de hoeken, zoals het pijltje aangeeft. Dit is zeer belangrijk!!! Daarna hetzelfde aan de voorzijde.

 

Nu is te zien als de tent op 4 hoekpunten vastzit hoe het er uit ziet. Aan de binnenzijde nu de parkersdoor het klemprofiiel; in het koord dat in de tentstof zit; draaien en voorlopig vastdraaien.

Er zijn 2 manieren waarop het tentdoek aan de bovenzijde gemonteerd kan worden, zie hiervoor afbeelding A en B. Het resultaat bij afbeelding B zal iets meer ruimte op het tentdoek aan de onderzijde geven; hierdoor kan het tentdoek wat minder strak gemonteerd er uit zien. Het voorbeeld bij afbeelding A zal een strakker eindresultaat geven.

Mocht men een hefdak met gasdrukveren hebben dan kan men het hefdak wat lager krijgen door een touw of een spanband te gebruiken en om het bed te laten lopen, zodat het verlagen van de dakschaal veel minder kracht kost.

 

Dan de pees uit het sopje halen, droogmaken, en vanaf het midden van de achterzijde weer plaatsen. Maar hoe komt dat nu te zitten?

Hoe maak je die pees er nu weer in? Dat kun je uitvoeren door gebruik te maken van een speciale pezentrekker. Die zullen weinig mensen tot hun beschikking hebben, maar ook een platte schroevendraaier van 4 tot 6 mm breedte kan goed hiervoor gebruikt worden.

Aan de voorzijde van het dak is het lastiger, maar als men op sokken op de motorkap steunt, dan geeft dat geen schade of probleem.

 

Een foto van het eindresultaat, zodra de gasdrukveren weer vrij kunnen bewegen, dan trekken ze door de druk van de veren het tentstof netjes strak.

 

Veel succes bij het vervangen van het tentdoek..Het is ongeveer 3 uurtjes werk.