eXTReMe Tracker

Beste Bezoeker,

u kunt hier een verslag lezen over het naderhand inbouwen van stoelverwarming in een Volkswagen T4.

Zou u hier een berichtje willen plaatsen over wat u van deze pagina vindt?

Even voor de goede orde; ik probeer in dit artikel niet om zo volledig mogelijk te zijn. Dit is onmogelijk in deze huidige snel veranderende maatschappij. Wat ik met dit artikel beoog is om een overzicht te geven welke werkzaamheden ik heb verricht en hoe die uitgevoerd zijn.

Hierbij een stukje over het aansluiten van stoelverwarming in een
T4 Transporter / Caravelle / Multivan.

Allereerst heb je de onderdelen nodig:
 • Stoelen met stoelverwarming of anders losse verwarmingsmatjes voor zitting en leuning.
 • De losse schakelaars voor de stoelverwarming
 • De complete kabelboom voor de stoelverwarming
 • Stoelen met stoelverwarming of anders losse verwarmingsmatjes voor zitting en leuning.
  Doordat we willen ombouwen naar Multivan interieur en we dus alle zitplaatsen al hadden, hebben wij aan de eerste voorwaarde voldaan. Als je nu geen stoelen met stoelwarmings-elementen bezit, dan kun je ook losse matjes voor de zitting en de leuning kopen. Je moet in ieder geval rekening houden met kosten per stoel van: zitting 68 euro en rugleuning 72 euro (origineel VW).
  De bestelnummers zijn: 7D0 963 555 voor de zitting en 7D0 963 557 voor de leuning.

  Maar let op: alle stoelverwarmingselementen van zowel VW als Audi zouden moeten passen, en de nummers van de onderdelen eindigen allemaal op 963 555 voor de zitting en 963 557 voor de leuning. Als het goed is zouden ze allemaal van VW en Audi moeten passen, maar ik geef hier geen garantie op!

  Als je nu wilt weten hoe je de bekleding van je stoelen haalt en de verwarmingsmatjes bevestigd, kun je hier eens een kijkje nemen. Maar let op: dit is een PDF-bestand en duurt even voordat het geladen is!

  Wij zijn uitgegaan van stoelen met stoelverwarming.

  De losse schakelaars voor de stoelverwarming (7 D0 963 563).
  Let op goede tip: ook schakelaars van een Passat, Bora, Golf 4 en sommige Seat en Skoda modellen moeten passen, dus een koopje is mogelijk : Zoeken op Ebay.de onder innenausstattung en dan intikken in zoekvenster: sitzheizung vw en voila hier staan passende schakelaars.

  Als men specifiek op T4 zoekt dan betaald men over het algemeen meer.
  Nog een tip: als men ze gewonnen heeft met biedingen en ze moeten opgestuurd worden, dan is dat mogelijk om dat onverzekerd (unversichert) in een envelop (met bobbeltjesplastic) op te laten sturen voor een bedrag van 4 euro aan postzegels (Briefmarken). Dus jezelf niet af laten zetten

  De complete kabelboom voor de stoelverwarming.
  Waarom compleet? Soms worden er op bijvoorbeeld Ebay halve kabelbomen aangeboden, dus van schakelaars naar de zekeringskast en dan nog eentje vanaf de zekeringskast naar de stoelen. Compleet is dus veel gemakkelijker. Hier: http://shop.kufatec.de Vind je de goedkoopste nieuwe complete kabelbomen voor een T4 om stoelverwarming aan te sluiten.

  Let aub wel even op het bouwjaar van je bus!
  Wij waren inclusief verzendkosten 39 euro kwijt voor een nieuwe kabelboom voor een T4 met een bouwjaar van na 98.

  Links bouwjaar vanaf 98, rechts bouwjaar tot 98

  Eerst de stoelen loshalen, het wordt zo langzamerhand routine : We nemen een ratel en een dopje 15 en 2 minuten later en acht moeren verder zijn de stoelen los, ervan uitgaande dat het gebruikte gereedschap goed is.

  Stoelen even naar achteren zetten of uit de auto halen.
  Vervolgens de instaptredes aan beide zijden even verwijderen, evenals de handrem-omkleding en de schakelpookknop.

  Aan de linkerzijde van de wielkast zit net boven de ontgrendeling van de motorkap een zwarte of grijze dop, naar linksom losmaken. Een zelfde dop zit net boven de pedalen tegen het schutbord en ook deze moet los. Nu de mat even over de handrem en de schakelpookknop halen en dan werkt het tenminste fatsoenlijk en gemakkelijker.

  De vloer is nu niet kaal maar hoe die kaal eruit ziet kan ik hieronder wel even laten zien.

  De kabelboom loopt dus vanaf de schakelaars in het dashboard (naast de schakelaar van de achterruitverwarming) via de zekeringenkast langs de linker wielkast verder over de vloer volgens de licht blauwe lijn.

  Het gemakkelijkste is om nu bij het dashboard verder te gaan. We gaan eerst plaats maken voor de schakelaars en dus halen we de dummie-schakelaars eruit. Eerst de asbak eruit trekken, niet de ontgrendeling onderaan de asbak vergeten. Vervolgens het afdekplaatje verwijderen. De pijltjes geven aan waar de klemmetjes zitten en waar men dus een platte schroevendraaier tussen het afdekplaatje en de buitenkant kan zetten.

  Vervolgens het kleine vakje naast de sigarettenaansteker, blauw omrand in de rechter foto eruit halen, de reden hiervoor wordt later duidelijk : Tevens is met een rood streepje aangegeven, de verstevigingsbalk die dwars achter het dashboard van links naar rechts loopt en die tevens de oorzaak is dat een VW dubbel-DIN MFD navigatiesysteem niet zonder meer past in elke T4.

  Nu de kabels uitleggen op de vloer zoals ze moeten komen, om aan te kunnen sluiten op de stoelen en effe vastplakken met tape, dat voorkomt verschuiven. We hebben nu een Y-vorm met het enkele stukje naar de zekeringenkast wijzend en de 2 uiteinden naar de achterzijde van de auto. Links vanaf de wielkast naar boven leggen achter de zekeringskast naar boven. Dan de 2 losse grote stekkers goed vastpakken en in de richting van de radio begeleiden.

  Nu is duidelijk waarom het extra vakje even gedemonteerd is, je kunt nu heel gemakkelijk een 2de persoon vragen of je in het goede compartiment naar boven komt, zo niet dan kan de 2de persoon desnoods een beetje bijsturen.

  De stekkers die aan de schakelaars komen steken nu door het dashboard.

  De plek van de schakelaars kan met naar believen kiezen, naast elkaar of met een dummie ertussen of met 2 dummies ertussen, de achterruit verwarmingsschakelaar kan zelfs ook nog verplaatst worden.
  De schakelaars passen maar op één manier in de stekkers van de kabelboom omdat dit geregeld wordt met een blokje en een staafje, zodat verkeerd om aansluiten uitgesloten is!

  Nu komt het meest rottige werkje waaraan ik een bloedhekel heb, omdat ik geen elektrische schema's kan lezen en ze dus ook niet echt begrijp. Maar ik ben er na lang puzzelen uitgekomen en eigenlijk, als je het weet, is het best een eitje, maar ja dat is alles, als je weet hoe het moet. Ik zal het na de schema's zo duidelijk mogelijk in mijn eigen bewoordingen uitleggen zodat iedereen het tenminste begrijpt.

  Okee schema voor de bijrijdersstoel is in principe vergelijkbaar dus heeft weinig zin om dat er ook bij te zetten.

  Uit de kabelboom komen nu 3 kabeltjes.
  Twee kabeltjes vanaf boven: een dikke rode met klein wit streepje 2,5 mm2 rood/wit en een kleinere lichtgrijze met een stekkertje op het einde (0,5 mm2).

  Ook komt er een dikke bruine kabel vanaf de aansluitblokjes op de stoelen (2,5 mm2) naar boven.

  De lichtgrijze draad is voor de regeling van de lichtintensiteit van de schakelaars door de schakelaar voor de dashboardlichting. De rode is de voedingskabel en de bruine is de massakabel.

  Allereerst gaan we de bescherming van de zekeringenkast afhalen, dus aan de linkerzijde onder het dashboard het vakje losdraaien en verwijderen door naar je toe te halen. Daarna het metalen plaatje wat voor de zekeringenkast zit verwijderen door 2 boutjes links met een dopsleutel los te halen en ook de moer aan de rechterzijde moet los zodat het plaatje verwijderd kan worden.

  Let even op de volgorde hoe het plaatje aan de rechterzijde gemonteerd zat.

  De zekeringskast in nu vrij geprepareerd:

  Als men het schema goed bestudeerd heeft en begrijpt wat er staat, dan heeft men gezien, dat helemaal linksbeneden op het schema sprake is van een J339 ontlastrelais II voor X-contact boven de relaisplaat.

  Dit is relais nummer 53 en wij hadden die dus gelukkig al, anders moet je die nog hebben! Dit relais dient ervoor om zware gebruikers tijdelijk even te ontlasten tijdens het gloeien en starten van de auto. Onder zware gebruikers verstaan we onder andere: koplampen, achterruitverwarming en dus ook de stoelverwarming.

  Aan de rechterzijde is net buiten de metalen houder een bruin blok te zien.
  Dat is een soort cirkel met allemaal aansluitmogelijkheden. Dit is een massakrans en deze kan voor verschillende aansluitingen de massa-aansluiting verzorgen. Gewoon de stekker van de bruine massakabel in een vrije plaats steken. Maakt niet uit waar, is altijd goed.

  Vervolgens gaan we het kabeltje, dat het dimmen van de schakelaars tegelijk met de overige dashboardverlichting verzorgt, aansluiten. Dit lichtgrijze kabeltje (0,5 mm2) heeft een stekkertje (kan verschillende kleuren hebben, in ons geval bruin) en moet aangesloten worden op een specifieke sector van het aansluitblok.

  Een close-up opname van het aansluitblok. Onder de sector KL 58b (grijs) zitten 4 aansluitmogelijkheden, het bovenste kabeltje wat van links komt heb ik zojuist aangesloten. De onderste stekker is denk ik van de schakelaar van de achterruitverwarming en zat er dus al. Als men Bijvoorbeeld ESP heeft dan zal er nog een plaats in deze sektor bezet zijn, om ook de verlichting van deze schakelaar te kunnen dimmen.

  Nu het meest erge van het hele aansluiten.
  We hebben nog een kabel van de drie die we aan moeten sluiten en wel de voedingskabel (rood met wit 2,5 mm2). Tsja en nu wordt het echt lastig, als je zoals ons, niet echt kaas gegeten hebt van wat er in de zekeringenkast met relais etc aan de hand is.

  We klappen nu de zekeringenkast naar ons toe zodat de zekeringen richting de voetruimte wijzen en de relais naar de vloer. Een wirwar van kabels en stekkers zie je nu, het duizelt ons helemaal. Tsja welke moeten we nu hebben? In het schema staat de letter T1q dus we moeten aan de achterzijde van de relaisplaat op zoek naar aansluitplaats T en dan op pin 1 aansluiten. Geen beginnen aan voor een leek zoals ons. Maar we gaan toch proberen :

  We hadden de zekeringskast naar voren geklapt zoals boven beschreven en zien nu zeer veel stekkers en kabels lopen van verschillende kleuren.
  We geven hieronder een plattegrondje.

  motorruimte

  achterklep

  Het zicht als je hem naar voren hebt geklapt. Dit is een vereenvoudigd schema in de werkelijkheid is het tellen van stekkers. De 9de aansluiting van links en de 6de van rechts moet je hebben. Dit is dezelfde ja, maar doe het maar om er zeker van te zijn dat het klopt.

  Het is een 2 pins stekker maar in ons geval zat er niets en dus was de aansluiting zeer eenvoudig, jippiee! Als alle aansluitingen reeds bezet zijn, dan kun je d.m.v. een Y-stukje van draad 2 kabels op een aansluiting aansluiten.

  Hoe ziet dat er nu in werkelijkheid uit? Let meteen op de kleurtjes van de stekkers, daar kun je je voordeel mee doen.

  De stekker waar het blauwe pijltje naar wijst hebben we zojuist in de wirwar van draden en stekkers erbij geplaatst op de juiste positie.

  Nu zijn we rijp om even te testen of alles naar behoren werkt.
  Allereerst even kijken of het dimmen van de verlichting op de schakelaar werkt.
  Contact en verlichting aanzetten en draaien aan het wieltje van de dashboardverlichting en ja het werkt.

  Nu even één stoel aansluiten bijvoorbeeld de passagiers-stoel. Vervolgens even contact aanzetten (starten van de motor kan geen kwaad) en desbetreffende schakelaar op standje 5 draaien en op de stoel plaatsnemen en zeker 2 minuten wachten want het duurt even voordat het warmer wordt, het eerst wordt dit merkbaar aan de zitting en dan pas aan de rugleuning.

  Jippie het werkt en meteen de juiste aangesloten.
  Doet hij niets, draai dan de andere schakelaar op standje 5 en wacht weer minimaal 2 minuten, merk je iets? Mooi! Dus even de bedrading in het dashboard bij de schakelaars even omdraaien. Zodat de rechter schakelaar ook echt de rechter voorstoel bediend, dat is wel zo netjes.

  Nu even een gaatje in de vloermat en de kabel doorvoeren zodat de stoelen weer op zijn plek kunnen.

  Goed alles werkt en kan weer in tegengestelde volgorde worden teruggebouwd.

  Nog even wat aanpassen, en dit moet zeker niet vergeten worden, zekeringen moeten verzwaard worden!
  We blikken nog eens op het schema aan de linker benedenzijde. Zekeringen SB11 en SB12 hebben onze aandacht! SB11 moet een 15 Ampere zekering worden en SB12 moet een 30 Ampere zekering worden. We nemen nog even een kijkje in de zekeringenkast.

  De zekeringen nummer 11 en 12 moeten dus in ons geval nog wel even vervangen worden! TIP:steekzekeringen zijn bij de benzinepomp verkrijgbaar, maar misschien al in het bezit, bijvoorbeeld in een bakje met reservelampen, daar zitten ook vaak steekzekeringen bij, maar 30 Ampere zijn erg zware en die zitten er vaak niet bij!

  In ons geval zijn zekeringen 11 en 12 maar 10 Ampere en dus veel te licht, en moeten verzwaard worden.

  Eindresultaat: het werkt en is netjes volgens de regelen der kunst op de originele plaatsen aangesloten.

  Prijzen:
  kabelboom met verzendkosten 39 euro
  schakelaars met verzendkosten 25 euro (echt een koopje)
  stoelen (kan er geen prijs aan hangen)
  wat tape om de kabels op de vloer vast te plakken
  steekzekeringen 0,40 euro voor de twee
  vriend Berrie uit zijn bed gebeld voor informatie
  en met deze handleiding heb je een uurtje tijd nodig

  Groeten en veel knutselplezier

  Peter en Diana Het T4 centrum

  Zou u een berichtje willen plaatsen in ons gastenboek over wat u van deze pagina vindt?

  Klik om een berichtje te plaatsen hier

  Page design and realisation by Het T4 centrum 2003-2015 ©