Oplossen problemen centrale vergrendeling

Hallo,

Onze auto was ongeveer 2,5 jaar oud en de op afstandsbediening werkende centrale vergrendeling werkte niet echt lekker meer op mijn klapsleutel, terwijl de klapsleutel van mijn vrouw geen problemen veroorzaakte. Het probleem lag dus niet in de (veel voorkomend) bedrading, maar lokaal in mijn eigen klapsleutel. Goed eerst de sleutel maar eens goed bekijken, want ja, hoe maak je die nu open?

We gaan eerst de baard van de sleutel eens uitklappen dan zien we mischien meer?

We leggen nu de sleutel op zijn kant en zien in het midden een gleufje zitten van ongeveer 2 milimeter breed en ongeveer 9 milimeter lang. We nemen nu een grote platte schroevendraaier en zetten die vanaf boven in het gleufje.


Vervolgens houden we de sleutel stevig met de ene hand vast, om met de andere hand de schroevendraaier stevig in het gleufje te duwen en ronddraaiende bewegingen te maken. De sleutel komt langzaam maar zeker uit elkaar.We trekken nu met de hand de 2 helften steeds verder uit elkaar en voila de sleutel is uit elkaar.

Er zijn nog meer manieren om de 2 helften te scheiden van elkaar

Ook met een theelepeltje ertussen lukt het om de 2 helften uit elkaar te trekken.

Ook aan de sleutelring trekken is mogelijk, maar niet 100% een aanrader

Tsja, we hebben nu twee helften maar we zien nog geen batterij zitten.
We leggen de helft met de uitgeklapte sleutelbaard even aan de kant. Hierin zit eigenlijk alleen het klapmechanisme en het spoeltje(transponder) dat nodig is voor de wegrijblokkering.

Maar ja hoe nu verder? Aan de buitenkant van de sleutel bevindt zich de "mooie" kant. Aan de kant waar we net begonnen zijn, bevindt zich de "minder fraaie" kant. Hierin komt de ingeklapte baard, zodat het niet opvalt. Maar goed aan de minder fraaie kant, zetten we een iets kleinere schroevendraaier weer tussen de 2 helften.

Zo, voorzichtig met een beetje wrikken de helften van elkaar gescheiden. Jippie we zien nu wel de batterij zitten.Er zit een chipje op dat steeds een andere wisselcode genereerd voor de centrale vergrendeling. Ook zien we nu de batterij goed zitten. Voorzichtig deze verwijderen en natuurlijk oppassen dat een van de lipjes niet afbreekt!

Op de knoopcel stond de volgende code: CR2032. Vervolgens ben ik even naar de electroboer in het dorp gelopen en gevraagd of hij deze knoopcel in voorraad had. 3 minuten later en 3,20 Euro lichter stond ik weer buiten. Maar het kan veel goedkoper hoor!
Kijk maar eens hier. De levering geschiedt vaak binnen 2 dagen, dus wie daarop kan wachten kan geld besparen.

Nog een paar afbeeldingen..

Aan de binnenzijde van de drukknoppen die aan de buitenzijde zitten, zit een soort kruisje, hierop moet de knoopcel met de bovenzijde gelegd worden. Op de bovenzijde van de knoopcel staat een plus-teken. Plus op plus dus... Aan de linkerzijde is de juist geplaatste knopcel in het sleutelhuis te zien.

De geplaatste knoopcel wordt weer aan het oog onttrokken door de bovenste helft weer op de onderste helft te schuiven. Let op dat de 2 helften goed stevig tegen elkaar aanzitten alvorens er geschoven wordt. Dit is het moment om even te testen of de sleutel nu werkt. We drukken even op een van de 2 knoppen en het rode ledje gaat even branden, ten teken dat er signaaloverdracht is. De centrale vergrendeling op afstandsbediening werkt weer naar behoren.

Goed dit was een stukje over het vervangen van een batterij in een klapsleutel van een VW T4. Maar wat nu als je een T4 hebt zonder transponder (wegrijblokkering) en je wilt eigenlijk een klapsleutel? Als men op Ebay.de kijkt hier dan ziet men verschillende 2de handse maar ook nieuwe klapsleutels, zowel met 2 als 3 knoppen voor de afstandsbediening. De sleutelbaard van de eigen sleutel kan men verwijderen d.m.v. zagen of met de Dremel aan de gang.

Voor een verdere handleiding hiervan kan men hier kijken. Wat ons verder nog opgevallen is? Het is raadzaam om toch regelmatig met de sleutel handmatig de portieren eens te ontgrendelen. Ik had dat nog nooit gedaan en toen mijn afstandsbediening niet werkte heb ik het handmatig geprobeerd. Dit lukte niet omdat er een cylinder vastzat !! Dat slot was nog NOOIT gebruikt om handmatig te openen, maar ik kreeg het desbetreffende portier niet open! Iets om in de gaten te houden, en een extra tip...

Zou u een berichtje willen plaatsen in ons gastenboek over wat u van deze handleiding vindt?
Klik om een berichtje te plaatsen hier

Veel klusplezier toegewenst