Klik hier voor onze complete site met navigatie.

eXTReMe Tracker

Hallo,
Een goed zicht in de auto is belangrijk en zeker in de winter.
Ruitenwissers zorgen voor een goed zicht in de regen. Ze zijn echter aan slijtage onderhevig.
De originele ruitenwisserbladen zijn van Bosch en zijn voorzien van een spoiler. Nu dacht ik, laat ik eens een setje wissers bij de Hallfords gaan halen. Zo gedaan en eigen merk van de Hallfords gekocht.

Laat ik meteen duidelijk zijn: Nooit meer!
Aandrukking van de wissers op de voorruit is minder als Bosch, De rubbers verhardden na 3 maanden reeds en ze maken veel herrie.
Ik spijt, en gekeken naar een ander systeem. Bosch kan altijd nog en is de veilige keuze. Echter Bosch heeft wat nieuws en dat is het Aero-Twin systeem. Dat kan men tegenwoordig vinden op de VW T5 en Golf 5 etc. Het zijn flexibele ruitenwissers die een betere aandrukking op de ruit hebben en hierdoor een betere wisopbrengst.

Echter wil je dit op een T4 zetten, dan moeten de ruitenwisser-armen overgezet worden en dat is een veel grotere kostenpost!

Mocht je denken: wat een blauwe voorruit? Dat klopt, er zit een blauwe warmtewerende vooruit in, met voorruit antenne en ingewerkte zonneband.
Toch bleef het concept me aantrekken en ik heb verder gezocht naar alternatieven. Op de duitse eBay een advertentie gezien en hetgeen wat ik zocht was in de aanbieding voor 27,50 euro voor een setje. Hier kwamen nog wel verzendkosten bij. Het zijn dus ruitenwissers voor de after-market en worden eenvoudig gemonteerd op de bestaande wisserarmen en de wissers zijn dus uitermate flexibel in vergelijking met de oudere wissersystemen.Montage is nog geen 5 minuten en op dezelfde manier als originele wissers.

De nieuwe wissers zijn stukken slanker als de originele en zijn voorzien van ingebouwde spoiler juist boven het rubber.
Hierdoor is de aandrukking van het rubber beter als bij de oudere systemen met de spoiler ongeveer een cm van het rubber.

Zoals op het rechterplaatje te zien is, is het nieuwe concept wisser, veel slanker en dus minder zichtbelemmerend en minder storend als de oudere wissers.


Nog een plaatje maar nu vanaf de buitenkant.

Maar goed nu de belangrijke informatie:
Merk : SWF
Type: VisioFlex
Lengte: 530 mm.
eBay advertentie: klik hier

Okee, ruitenwissers slijten en je hebt dan ook af en toe nieuwe nodig.
Ik heb de dealer eens bestookt op een zaterdagmorgen (ik kom er vaker gelet op de andere artikelen) en hieruit is gekomen dat er ook losse rubbers te verkrijgen zijn, in plaats van iedere keer compleet nieuwe wissers te kopen.. Kijk en dat scheelt nu geld en is ook beter voor het milieu. Ze wisten het bij de dealer zelf niet eens dat het in hun computer stond...

Goed, ik had nieuwe rubbers gekocht (ja voor de ruitenwissers ;-) en wilde ze in de Visioflexrubbers vervangen. Visioflexruitenwisser eraf, en wat denk je? Tegenvallertje (eufemisme--> flink gevloekt), het wisrubber en de rubber spoiler zijn een en dezelfde, en ga je het rubber vervangen door een vervangingsrubber van Volkswagen, dan heb je de spoiler niet meer. Dus de aandrukkracht op hogere snelheden heb je dan niet meer!

Maar goed, na wat vloeken , er maar het beste van gemaakt. Huh, hoezo niet weggegooid? Nou ik had er een andere oplossing voor, weggooien kan altijd nog.
Even de goede maat genomen, welke ruitenwisser er aan de achterzijde opgaat ;-) Hiervoor de orginele ruitenwisser even opgemeten. De ruitenwissers aan de voorzijde zijn veel langer, dus de oude wissers moesten dan maar ingekort worden, zodat ze voor de achterkant passend gemaakt konden worden. Tsja, ik laat me natuurlijk niet voor één gat vangen!

Het voordeel dat je hebt als je zelf de lengte gaat aanpassen, is dat je dan de lengte zo kunt aanpassen, zodat het wisoppervlak maximaal is, en dus groter als orgineel! Modificeren kan zo mooi zijn, I love it.. Ik moet er wel bij vertellen, dat ik al een paar maanden op zoek was naar Aerotwin wissers voor de T4 voor aan de achterzijde, maar niets kunnen vinden, dus nu zelf maar gemaakt ;-)De wisser die er af kwam met een orginele verpakking, we gaan nu de wissers bewerken

Hierboven de hulpmiddelen en een verpakt rubber, de nummers vermeld ik onderaan het artikel wel.

We nemen de tang en trekken de achterkant eraf.

Dopje eraf, wat een raar vormpje in het metaal.

Ieks de balijnen schieten alle kanten op, misere..Tsja en hoe nu verder? We gaan het vervangingsrubber er door heen schuiven, maar de balijnen schieten iedere keer los..

De balijnen schieten iedere keer los, dus het is een kwestie van schuiven en de balijnen fixeren, maar zo losjes houden dat het rubber niet gaat stroppen! Lastig dus..

Al over de helft, we krijgen de smaak te pakken ;-)

Bijna klaar, het overbodige uitstekende rubber nog even korter maken.

Gewoon met een mes of een scherpe schaar..

Dit profiel moet er dus ietsje verder weer in, anders klemmen de balijnen niet en schiet het rubber en zo uit!

Nu gaan we echt hobby-en, de Dremel gepakt en de vorm erin gemaakt, maar dan een stukje verder, want eerst moest hij ingekort worden he, weet u nog?

De achterkant voorzien van een Aerowisserblad. Het drukt beter aan en het maakt geen kraak- en piep-geluiden en het geeft doordat het beter aandrukt geen strepen in het wisoppervlak. Wel is de wisser nog een beetje te lang, zoals bij het derde remlicht is te zien. Beetje inkorten dus...

Eindresultaat mag er best wezen.

De voorzijde was nog steeds aan vervanging toe. Hiervoor gekeken naar vervangingswissers van SWF visioflex in Nederland, en jawel gevonden ook nog. Je moet dan vragen naar wissers voor een Saab 9-5 en die zijn qua grootte overeenkomstig met die van een T4. Wat viel er op? De rubbers harden best wel snel uit, waardoor de wiskwaliteit minder wordt. Ook de geluidsproductie stijgt iets. Tsja, en nu? Toch maar eens gekeken voor Aerotwin wissers voor de VW T4, en jawel hoor, ze waren er nu eindelijk. Een aftermarketset met het Boschnummer A530 S. De A staat voor Aerotwin, de 530 voor de lengte van de wissers (in dit geval 530 mm) en de S staat voor ingebouwde spoiler.

Maar ook de Boschwissers worden na een tijdje minder goed. De wisrubbers echter, blijven heel veel langer goed als die van SWF. Ze verharden ook veel minder snel. Dus de Bosch Aerotwin vind ik beter. Ook is de prijs lager als die van SWF en wat nog belangrijker is: de verkrijgbaarheid is beter.

We gaan de wisserrubbers vervangen van de Aerotwinrubbers. Deze kun je gewoon bij de VW dealer los bestellen! Leuker kunnen ze het wel maken en de prijs is ook nog eens leuker ook, als dat je een complete set koopt. En het is beter voor het milieu.

Je koopt 2 van deze setjes en betaald ongeveer 13 euro voor de 2. Hierbij zitten zelfs nieuwe afdekdopjes voor de uiteinden van de wissers.

Een tangetje, 2 rubberbladen en een schaar of mes zijn voldoende.

Ruitenwisserarm naar boven klappen

Beugeltje van het klemmetje losmaken

Ruitenwisserarm vast houden en het wisserblad richting de ruit naar beneden duwen.

Een kale ruitenwisserarm is een tussenresultaat.

We nemen het uiteinde van het wisserblad en pakken het afdekdopje stevig vast.

Afdekdopje wordt er af getrokken.

Zo zonder dopje, je kunt een soort van beugeltje zien wat het uiteinde van het rubber klemt.

Oude wisserrubber zit er nog in.

.

Het oude rubber even verwijderd. De balijnen van deze wissers zijn veel stabieler en wijken niet. Zie hiervoor ter vergelijking hierboven bij het stukje over SWF visioflex.

Het nieuwe rubberblad. Je mag het gedeelte dat de voorruit gaat beroeren niet met de handen aanraken, hier kunnen namelijk miniscule haarscheurtjes door ontstaan, en die kunnen het wisresultaat negatief beïnvloeden en ook de houdbaarheid van het wisserblad bekorten. Ook papier om even de wisserbladen van het vuil te ontdoen zijn niet aan te bevelen om dezelfde redenen.

Nieuwe rubber er voorzichtig inschuiven

Kijk een goed begin is het halve werk.

Waar de 999 staat is een soort van klemhaakje dat het rubber vastklemt en hierdoor kan het rubber niet wegschuiven.

Het klemhaakje met het tangetje een beetje open gebogen.

Rubber zit erin, de overlengte is goed te zien, en het gedeelte dat eraf moet geef ik even met mijn vingers aan..

Kan met een scherp mes, maar ook een hobbyschaar voldoet prima hoor.

Zo, het overschot is eraf.

De bijgeleverde afdekdopjes er weer netjes opgeschoven.

Monteren van de ruitenwisser aan de arm, let op doorsteken.

Daarna terughalen.

klepje dicht en voila een ruitenwisserblad is vervangen

Onderdeelnummer van de vervangingsrubbers: 1K0 955 429 B (2 stuks nodig)
Prijsindicatie: ongeveer 13 euro(voor de 2).
Benodigde tijd: 5 minuten per wisserblad
Bespaard bedrag: voor 2 wissers ruim 17 Euro!

succes met klussen