Hallo,

we hadden al een tijdje dat de ruitensproeier op de achterklep niet naar behoren werkte, we hebben de binnenbekleding van de achterklep losgemaakt en eens gekeken. We zagen een knikje in de aanvoerleiding zitten waardoor de doorlaatdiameter misschien nog maar de helft was. We wilden de slang wat anders leggen, maar zoals het bij VW wel vaker aan de hand is, was de slang dus net iets te kort daarvoor, weer een voorbeeld van besparen op de verkeerde plaats!

We hebben toen de ruitenwisser motor ietsje losgemaakt zodat we hem wat konden roteren, maar dit was net te weinig.

De loop van de slang in de achterklep, het pijltje wijst naar de knik in de leiding.

Om de ruitenwissermotor te kunnen verwijderen, zal de ruitenwisser arm eerst verwijderd moeten worden, en daarna de bovenstaande handelingen.

Een volgende mogelijke boosdoener voor de verminderde wateropbrengst op de achterruit was de aansluiting van de ruitensproeier op de plaats waar hij de as in gaat, daar was het gebroken. Dus eerst verwijderen, door een schroef in het broze kunststof te draaien, die schroef in een bankschroef te klemmen en de motor met as, in de pijlrichting te bewegen.

Het kunststof komt er al beetje voor beetje uit.

Gelukt!!

Vervolgens met een boortje de binnenzijde van het asje opzuiveren.

Eerst met een boortje van 3,5 mm en daarna met een 2de boortje van 5,5 mm. Niet schrikken hoeveel roestig spul er uit komt..

Een nieuwe ruitensproeier (het gedeelte wat aan de binnenzijde van de klep komt). Best breekbaar!

Eerst hebben we het zo geprobeerd, en foto's gemaakt. Het kunststof buisje moet er gemakkelijk in het asje gaan, niet forceren want anders zal het breken!

We hebben dit namelijk ook gehad! Hierna weer eentje moeten kopen en meteen voor het plaatsen het slangetje er op gezet.

Een stuk langere slang gekocht zodat we het slangetje anders kunnen laten lopen.

Zo was de loop van het slangetje, met knik dus.

En zo loopt het nu, met ruime bochten, dus betere doorstroming.

Hierna het slangetje op de aankomende leiding vanaf de rechter bovenkant aansluiten en hierna de stekker weer op de motor aansluiten.

Alles netjes weer terugplaatsen.

Meteen maar een nieuw ruitenwisserblad er op gezet, nu niet van een T5 met deurtjes maar een ruitenwisserblad van een T5 met achterklep, want die is een paar mm langer!.

Het sproeikopje er in gedrukt en het afstellen is weer begonnen.

Als het afstellen naar de zin is, dan kan de eventueel aanwezige binnenbekleding weer gemonteerd worden.

Onderdeelnummer voor ruitensproeier compleet: 701 955 985 A en kost ongeveer 8 euro

Onderdeelnummer voor slang: koop die bij de automaterialenzaak slangdiameter is 3,8 mm maar 4 mm gaat ook hoor ;-)

 

Succes met klussen.