Volkswagen heeft besloten dit studiemodel definitief niet in productie te nemen. Jammer, het had zo mooi kunnen zijn/worden! Toch laten we de liefhebber genieten van dit achtergrondartikel en zal het blijven bestaan op het T4 centrum. We hadden er graag een willen rijden !

Volkswagen laat met de Microbus haar laatste interpretatie van het genre van grote ruime vrijetijdsauto's en MPV's zien.
Vanaf het begin was de Transporter een zeer gewaardeerde auto voor het ondernemen van uitstapjes en vakanties.
Hij gaf een gevoel van onafhankelijkheid. Je kon er uitstekend goederen in vervoeren, en met een kampeerbox van Westfalia, liet de Transporter zich snel ombouwen in een vrijetijdsauto. De sambabus is evenwel bekender en geldt eigenlijk als het prototype voor de huidige en toekomstige MPV-hype. Je kon de Sambabus al krijgen met kleine raampjes aan de zijkant van het dak en een groot vouwdak; tegenwoordig vaak cabriotop of open air genoemd.

Een plaatje geleend van www.thesamba.com...

Net zoals de kever veroverde ook de Transporter de gehele wereld.
Vooral in de Verenigde Staten was de Transporter onder de naam Microbus razend populair. Het was dť auto van de hippie generatie. Met de Microbus lanceerde VW een auto die erg goed aansloot bij de gedachte: make peace not war.
Het ging om vrijheid en onafhankelijkheid, niet om acceleratie en topsnelheid. Het lieve vreedzame uiterlijk van de Microbus zal zeker ook een bijdrage hebben geleverd aan de populariteit bij de Woodstock generatie.

De eerder genoemde Sambabus was eigenlijk de eerste Multivan. Alleen werd die naam pas geÔntroduceerd bij de T3.
De T3 was hoekig en strak en was een typisch produkt van de jaren '80. Het concept van de T3 Multivan echter had een grote impact. De combinatie van personenvervoer en vrijetijdsauto was uniek. Hij bood plaats aan maximaal 7 personen en beschikte over een tafel en een bed. De multivan werd/is razend populair in met name Duitsland.

De opvolger van de T3 was een hele nieuwe interpretatie van het begrip multifunctionele ruimte-auto.
Deze opvolger T4 genoemd was geen evolutie, maar een revolutie in de gedachtenwereld van VW.
De motor verhuisde vanaf de plek waar hij bijna 40 jaar had gezeten, de achterkant, naar de voorkant.
Vloeistofkoeling deed zijn intrede in de Transporter, evenals voorwiel-aandrijving en moderne en krachtigere dieselmotoren. Ook qua rij-eigenschappen veranderde een hoop met onafhankelijke wielophanging, stuurbekrachtiging, zuinigheid, veiligheid en overzichtelijkheid. De variabele multifunctionele binnenruimte van de multivan werd doorontwikkeld.

Het multifunctionele interieur van de T4 Multivan...

De veelzijdigheid en functionaliteit van de T4 Multivan is eigenlijk de basis voor de Microbus2.
Met de Microbus2 wordt de succesvolle traditie van VW op het gebied van multifunctionele ruimte-auto's voortgezet.
De opvolger van de T4, de T5 was zoals VW wel vaker doet, een evolutie. We zien dit ook bij de Golf.
Voorzichtig doorontwikkelen.... weinig revolutionairs. Echter de Microbus2 van nu heeft dezelfde revolutionaire hang naar individualiteit, vrijheid en onafhankelijkheid als de Microbus van meer als 50 jaar (!) geleden.
Met de Microbus2 wordt de voormalige Flowerpower generatie bediend. Deze generatie die opgegroeid is met sex, drugs en Rock&Roll krijgt nu van VW een tweede LSD-trip aangeboden.
De geestelijke ontdekkingsreis naar existentionalisme wordt door de geestverruimende Microbus2 mogelijk gemaakt.

Enerzijds bouwt de Microbus2 voort op de traditie die VW heeft op het gebied van ruimte-auto's.
Anderzijds heeft deze auto ook elementen die visionair zijn en laten zien waar VW aan denkt bij de toekomstige modellen.
Hierbij wordt de afkomst echter niet verloochend. De vormgeving bevat stijlelementen uit het verleden, gelardeerd met hedendaagse en toekomstige zaken.
Hierbij valt te denken aan de zeer actuele Bi-xenon koplampen in een zeer contrasterend hoekig en scherp design, gecombineerd met een zeer groot uitgevallen VW-logo op motorkap en achterklep. Net zoals bij de New Beetle is de symbiose tussen verleden-heden-toekomst geslaagd te noemen. Er worden steeds meer auto's zoals vroeger om redenen van emotie en beleving gekocht en steeds minder zullen zaken als ratio, toepasbaarheid en economie bepalend zijn voor de keuze.

Hierin is de Microbus net zo vooruitstrevend als zijn opa van 50 jaar geleden.
Vanaf een afstand zou de indruk gewekt kunnen worden dat de Microbus een retro-uitgave is van de oerbus T1 zoals die door Ben Pon ooit als kladje in zijn agenda is gezet. Echter deze nieuwe telg is net zo richting bepalend als toen. In de details zie je pas hoe goed het concept is. Je kunt zien dat hedendaagse technieken gebundeld kunnen worden, zodat die resulteren in een nieuwe beleving van automobiele vrijheid en individualisme.

Het design is onmiskenbaar VW. De korte carrosserie overhangen citeren de T1. De afmetingen, welke mede bepaald worden door het T5 onderstel waarop de Microbus staat, creŽeren de ruimte waardoor de T4 zo populair is/werd.
De dominante motorkap met enorm VW-logo is de afdekking van de ruimte waarin zich moderne motoren bevinden. Denk hierbij aan 'n opgeboord VR6-blok, wat het in de Microbus2 brengt tot 3,2 liter inhoud, een vermogen van 170 kw (231 pk) en een koppel van 320Nm. Hieraan gekoppeld een automatische 5-versnellingsbak met Tiptronic-functie en relaxed cruisen wordt gegarandeerd. In het land van de onbegrensde mogelijkheden kom je met deze combinatie erg ver. Benzine wordt daar verbruikt als water; de prijs is dan ook 'next to nothing'. Voor de Europese markt echter, ontkomt VW er niet aan om ook een diesel variant aan te bieden. Het percentage dieselmotoren was bij de T4 toch zo'n 80 procent en om deze potentiŽle klantenkring links te laten liggen zou marketingtechnisch ook erg onverantwoord zijn.

De hypermoderne koppelsterke TDI-motoren in de T5 zouden ook prima passen in de Microbus2. Het principe easy-cruising wordt met de TDI-motoren zelfs versterkt. Om veel volumes te kunnen produceren; nodig om ontwikkelingskosten terug te verdienen, is een zekere downsizing te verwachten. Ik bedoel hiermee dat kleinere motoren zeer goed passen bij het relaxte concept van de Microbus. We hebben ditzelfde 'downsizen' kunnen zien bij de Bora en de New Beetle, langzamerhand werden ook minder krachtiger versies beschikbaar zodat er meer vraag gegenereerd werd, omdat de prijzen daalden. En wat is er ook in dit huidige (onzekere) economische klimaat op tegen? De Europese markt zit mijnsinziens niet echt te wachten op een beperkte keuze. De veelvoud aan moderne TDI-motoren past prima in het motorcompartiment v/d Microbus2.

Het nieuwe 5-cylinderbasis blok uit de T5 is dermate compact dat het zonder veel aanpassingen zou moeten kunnen passen in de Microbus2. Hiermee komt de keuze van het aantal motoren in een klap van ťťn naar drie!
Waarom geen 131 pk sterke zelfontbrander monteren als deze qua koppel overeenkomt met de 3,2 liter benzine variant?
Als extra verhoging van de afzet kan VW nog denken aan het 1,9 TDI-blok met 105 pk en een koppel van 240Nm, maar hiermee is het minimum aan souverein weggedrag wel bereikt. Prijstechnisch zou deze variant voor Europes klanten echter zeer welkom zijn. Er wordt gedacht aan een basisprijs van ongeveer 30.000 US-Dollar wat neer komt in de huidige markt op plusminus 28.000 € (voor de 3,2 VR6). Als men echter een 1.9 TDI zou gaan aanbieden dan moet een basisprijs van rond 25.000 € mogelijk zijn.
En dan is de Microbus2 een welkome aanvulling op het modelgamma van VW. In de technische trukendoos van VW zitten nog aardige zaken, zoals de DSG-koppeling van de Golf R32. Deze komt ook ter beschikking van de krachtige TDI-motoren binnen het VW-concern. Waarom deze optie niet aanbieden i.c.m. de 174 pk sterke 5-cylinder TDI met een koppel van 400Nm? Een motorisch hoogtepunt zou hiermee bereikt worden. Ook de nieuwste hydraulische rembekrachtiging en de electro-stuurbekrachtiging zouden het leven aan boord veraangenamen.

Nu we toch in het interieur hebben plaatsgenomen. De twee schuifdeuren kunnen electrisch geopend dan wel gesloten worden.
Dit is als optie verkrijgbaar bij de T5. Wat we ook uit de T5 terugzien is de versnellingspook die zich op een soort schiereiland van het dashboard bevindt. Niet iedereen wil een automatische tiptronic-versnellingsbak (eventueel aangevuld met DSG), dus gewone 5- en 6-versnellingsbakken die handmatig bediend worden, zullen ook wel leverbaar zijn.
Veel licht in het interieur draagt bij aan het welbevinden van de inzittenden. Dit wordt bij de Microbus2 gecreŽerd door rondom doorlopende ramen welke voorzien zijn van gleuven in de D-stijl zodat goede ventilatie mogelijk is. In het donker wordt het interieur feŽeriek en indirect verlicht, zodat een vriendelijke atmosfeer wordt geschapen.
De vloerbedekking bestaat uit een semitransparante urethane rubberlaag, die half doorschijnend is zodat een blik op de hightech aluminium bodemplaat mogelijk is. In het productie stadium echter moet rekening gehouden worden dat deze 'design-gimmick' niet geleverd zal worden. Een stalen bodemgroep van de T5 is al 'ready to use' en goedkoper (want in grotere aantallen) te produceren zodat VW hier kosten zou besparen, wat de winstgevendheid ten goede zou komen. Een rubbermat is wel een optie omdat deze eenvoudig te reinigen is. Eventuele luxueuzere versies zouden kunnen worden voorzien van veloursmatten.

Het ingenieuze zitconcept van de Multivan vind ook in de Microbus2 navolging. Twee luxe 'captain chairs' met eventueel uitklapbare armleuningen geven de voorpassagier en de bestuurder veel comfort.
Deze voorstoelen zijn draaibaar op een soort 'kappersstoel-achtige' manier. Veel voetruimte en dus ruimtelijkheid voor de achterpassagiers wordt met deze oplossing geschapen. In de Multivan-uitvoering is een opstelling met 2 stoelen die 180 graden op de rijrichting gemonteerd zijn mogelijk.
Een knusse ambiance is in deze opstelling, eventueel aangevuld met een ingenieus klaptafeltje gecreŽerd. Een doorontwikkeling van het railssysteem in de vloer maakt een individuele plaatsing van de ruime achterbank mogelijk. Deze is variabel te verschuiven evenals de stoelen in de 2e zitrij, welke ook nog draaibaar zijn. Iedere zitplaats in de Microbus2 krijgt zijn eigen driepuntsgordel, en ook veel airbags behoren tot de veiligheidsvoorzieningen.
Het is nog niet geheel duidelijk hoe de bevestiging van de gordels voor de voorpassagiers zal zijn. De normale B-stijl bevestiging behoort tot de mogelijkheden evenals individueel aan de rugleuning. Als de laatste optie komt dan zouden de 4 losse stoelen hetzelfde kunnen zijn, wat goedkoper is want maar 1 type stoel i.p.v 2 verschillende moet dan geproduceerd worden.
Die kostenberekening is voor VW die kunnen wij niet voor ze maken.
De achterbank kan voorzien worden van Isofix-beugels zodat de huidige kinderzitjes eenvoudig geplaatst en uitgenomen kunnen worden. Ook valt er wat te zeggen voor een pure 3 zits achterbank i.p.v. de standaard ruim ingedeelde 2-zitsbank, zodat meerdere personen een plek kunnen vinden. Het multimedia tafeltje, waarover later meer, zou dan vervallen.

A-symmetrisch dashboard...

Het dashboard heeft een asymmetrische indeling wat zoals bij BMW al jaren gebruikelijk is een beetje rondom de bestuurder werd geplaatst. Paradoxaal is dat het wel verder v/d bestuurder + bijrijder geplaatst wordt, zodat fysieke en geestelijke ruimte gecreŽerd is. Ronde klokken zijn al jaren goed dus waarom andere ontwikkelen? Form follows function ook hier.
Een boordcomputer kan extra opties geven. De versnellingspook zit aan het dashboard zodat men vanaf de voorstoelen eenvoudig binnendoor naar achteren kan. De voorstoelen kunnen electrisch in hoogte en neiging versteld worden, maar mechanisch verstellen is goed genoeg en goedkoper. Ook de stuurkolom is zowel in hoogte als axiaal te verstellen.

De tegenwoordig gebruikelijke navigatiesystemen inclusief LCD-scherm komen ook in de Microbus2 terug.
De in-car entertainment, de zogenoemde multimedia wordt steeds populairder. LCD-schermen in de rugleuningen, het digital voice enhancement systeem van de T5, navigatie, DVD, MP3, draadloos mobiel internet en een mobiele telefoon voorbereiding op basis van Bluetooth lijken logische opties in deze steeds verder ontwikkelende ICT-maatschappij.

Het ingenieuze klaptafeltje, al dan niet voorzien van LCD-scherm...

Het ingenieuze klaptafeltje in de achterbank kan worden voorzien van een LCD-scherm zodat de achterpassagiers kunnen spelen met een PlayStation(PS2 of PS3) of een film bekijken.
De binnenspiegel is vervallen. Als de achteruitversnelling ingeschakeld wordt (R-stand bij automaat) dan komt een LCD-scherm uit de binnenhemel geklapt die het zicht naar achteren weergeeft.
Of we hierop zitten te wachten valt te bezien.

LCD-schermen in de rugleuningen voor de bezigheidstherapie van de passagiers tijdens het cruisen... Dit haalt het waarschijnlijk niet in de productie-fase... Een echte show-car gimmick...

Het exterieur koppelt retrodesign aan toekomst wijzende details. Handgrepen die automatisch naar buiten komen zodra de auto genaderd wordt, daar zit de mensheid (nog) niet op te wachten. De achterlichten in LED-design volgen de trend. De enorme VW-badges zijn erg dominant aanwezig.

De koplampen contrasteren bij de naam en gedachte aan de microbus. Hier horen ronde koplampunits te zitten, zoals vroeger! Ook in een enkele ronde koplampunit is bi-xenon verlichting mogelijk.

De wielkasten zijn erg designbepalend en smeken erom fatsoenlijk gevuld te worden. De enorme 20 inch wielen met platte 245/45 R20 banden zijn erg attractief voor een showcar. Comfortabel zijn ze echter niet. Een standaardgrootte van 17 inch lijkt me reŽeler, zodat de zijwangen van de banden iets hoger worden en zo dus meer comfort geven. 18 Inch velgen voor de grotere motoren is hiermee een mooie optie.

Een microbus hoort 2 kleuren te hebben, dat was vroeger al zo en moet ook bij de Microbus2! Een combinatie van grijstinten, blackmagic + antraciet, wit + zilver of andere combinaties zijn denkbaar. De afgebeelde Microbus2 is voorzien van het donkerder Elm groen in het onderste gedeelte en het lichtere Elm groen pareleffect voor de bovenkant.

Met de Microbus2 heeft Volkswagen een nieuwe klassieker ontwikkeld die toekomst wijzend is voor het concern. Laat dat nou net dezelfde verworvenheid zijn van de T1 ..

Page design and realisation by Het T4 centrum 2004-2015©