eXTReMe Tracker

Klik hier voor onze complete site met navigatie.

Hallo,
weer eens een artikel over een modificatie aan onze bus.

graag reactie op dit artikel

Licht en met name het gegenereerde licht van de koplampen behoort tot de actieve veiligheid. Doordat er goed licht op een auto zit, wordt je eerder opgemerkt en kun je mogelijke onveilige situaties beter interpreteren, waardoor bijvoorbeeld een aanrijding vermeden kan worden. Ook is goed licht essentieel voor een goed verlichte rijstrook, waardoor er op eventuele oneffen in het wegdek, geanticipeerd kan worden.

Het licht op een VW T4 is eigenlijk best matig, maar het lichtbeeld is erg fraai. Het lichtbeeld is de aftekening van licht/donker van de lichtbundels op de omgeving. De koplampen van een T4 kunnen erg precies worden afgesteld. Ook hebben veel T4's een optie die elektronische hoogte-aanpassing van de koplampen heet. Dit houd in, dat de koplamphoogte eenvoudig aangepast kan worden aan de mate van belading van de auto. Hierdoor kunnen de koplampen eenvoudig van achter het stuurwiel lager gezet worden, om verblinding van tegenliggers en achteroprijdende auto te vermijden.

Om het licht van een VW T4 beter te maken zijn er verschillende opties:

  • Het lichtbeeld is zoals gezegd al erg mooi
  • Er komen steeds betere halogeenlampen op de markt
  • standaard(basis-) afstelling van de koplamphoogte in nul-stand
  • Zwaarder Wattage van de halogeenlampen
  • Een aanpassing in de bedrading
  • Andere nieuwere koplamptypen met geavanceerdere lichtbundelberekening van de reflectoren
  • Helder glas in plaats van geslepen glas
  • Xenon-verlichting plaatsen
  • Door steeds nieuwere ontwikkelingen in de lampentechnologie, mogelijk geworden door onder andere betere computermodellen, betere productiemethoden, nieuwere materiaal-combinaties, valt er winst te behalen in de lichtopbrengst van halogeenlampen. Ook doet de LED-techniek steeds meer zijn intrede in de automotive-branche. LED-verlichting op een auto is bijvoorbeeld al toepasbaar voor knipperlichten, running-lights, stadslichtjes, kentekenplaatverlichting, remlichten (ook duplolampen), interieurverlichting en dagrijverlichting (Audi RS6 bijvoorbeeld). Wel moet opgemerkt worden dat de VW T4 zijn typegoedkeuring heeft verkregen terwijl er gebruik gemaakt werd van gloeilampen, dus mogelijk vervalt de typegoedkeuring bij gebruik van LED's! Ik weet dit NIET zeker, maar het zou kunnen!

    Maar goed, we gaan weer verder. De Consumentenbond heeft in het verleden ook regelmatig halogeenlampen getest. Nou moet men weten dat halogeenlampen uiteenvallen in verschillende typen. Voor het gemak maak ik even vlug de onderscheiding op basis van de lampvoet. Op een VW T4 zit eigenlijk voor de koplampen origineel alleen H4 halogeen in de duploversie. Die duplo-versie houdt in dat één en dezelfde lamp gebruikt wordt voor zowel het dimlicht, als het grootlicht. Dit gebeurd door bijvoorbeeld een extra gloeidraad in de lamp zelf. Ook komt er in een VW T4 wel eens H1 halogeen voor, maar dat is eigenlijk (zo dacht ik) niet origineel, maar bijvoorbeeld de Projekt Zwo Koplampen maken wel gebruik van die lampen met de H1-lampvoet.

    Links: <--- dimlicht met 60 Watt Osram BI-Lux; Rechts: grootlicht met 55 Watt Osram BI-Lux --->
    Excuses voor de kwaliteit van de foto's; deze is niet heel erg okee, maar goed genoeg voor een indruk.

    Naar aanleiding van een test ben ik gaan kijken met welke lampen onze T4 af-fabriek geleverd was. Dat bleek Osram BI-Lux te zijn. Daarmee was ik best wel gelukkig omdat die erg goed uit die test kwamen (test was uitgevoerd in plusminus oktober 2002). Zie de foto's hiervan hierboven.

    Ik had van een andere ingeruilde auto nog Philips BlueVision over en daarmee had ik ook even gereden, maar ik vond de lichtopbrengst minder als bij die Osram BI-Lux. Dus maar weer de originele teruggeplaatst. Toch al eens met een schuin oog gekeken naar after-market setjes voor Xenon. Dat geeft een veel hogere lichtopbrengst. Maar goed, tijdens een vakantie in gesprek geraakt met iemand die in zijn auto's rondreed met Rallyelampen in de sterkte 100/90 Watt, 100 Watt dimlicht en 90 Watt grootlicht . Ze waren van Philips en die man was er zeer tevreden over. Ik wilde dit wel eens weten en heb met zijn auto proefgereden om mezelf te laten overtuigen ;-) Het viel me meteen op dat je veel meer licht op de rijbaan had, je had beter zicht.

    Links: <--- 100 Watt dimlicht Philips Rallylamp; Rechts: 90 Watt grootlicht Philips Rallylamp --->
    Hierbij moet vermeld worden dat het met een correcte koplampafstelling is. Zoals te zien is: veel meer licht, en ook verder, zonder te verblinden.

    Probleem is wel dat ze niet op iedere hoek van de straat te koop zijn, en eigenlijk verboden zijn voor straatgebruik in Europa! Maar Internet biedt hiervoor uitkomst. Een setje gekocht en na de montage gaan rijden en meteen verkocht ;-) Zo veel meer licht, veel prettiger in het donker, ook ontspannender om daarmee te rijden in het donker. Nou komen er waarschijnlijk 2 vragen op: hebben tegenliggers er geen last van en kan de bedrading de zwaardere belasting wel aan? Antwoord: als de afstelling van de koplampen juist is, dan hebben tegenliggers er geen last van, en kom je er zelfs mee door de APK, want het lichtbeeld veranderd niet, er komt alleen meer licht uit! Kan de bedrading dat aan? Ja, de bedrading kan dit aan, ik heb er ruim 2,5 jaar mee rondgereden en geen problemen er mee ondervonden. Doordat er meer lichtopbrengst is, wordt er ook meer warmte geproduceerd. Dus de aanbeveling is dat je alleen 100 Watt lampen zou moeten plaatsen als je grote koplamp-units hebt.

    Nogmaals even voor alle duidelijkheid: het rondrijden met 100/90 Watt-lampen is wettelijk gezien NIET toegestaan! Ik wil dit dus hiermee ook niet propageren, echter geef ik alleen mijn eigen ervaringen weer!

    In het eerste gedeelte van dit artikel staat modificatie, dus wat is er nu veranderd? Nu zijn er sinds een tijdje nieuwe koplampunits op de markt. Deze zijn voorzien van heldere afdekking van de unit. Er zijn 2 spelers op de markt voor de T4 en dat zijn IN.Pro en FK-automotive. Ik heb zojuist bewust genoemd heldere afdekking, omdat ik van de IN.Pro lampen niet weet of de koplampglazen van glas of van kunststof zijn! Van de units van FK zijn de koplampglazen van glas. Van de set FK waren we dermate onder de indruk dat we deze aangeschaft hebben. Hieronder een uitgebreid inbouwverslag.

    Allereerst moeten we weten hoe de koplampen voordat we eraan gaan werken afgesteld stonden. We zetten onze bus op een afstand van 2 meter loodrecht op een muur en markeren de lichtbundels met een stuk breed tape op de muur. Dit tape wordt weergegeven door de pijlen in de onderstaande foto's. Hierdoor hebben we een referentie voor de afstelling.

    Om de koplampen te kunnen verwijderen zullen we het één en ander moeten demonteren, hieronder laat ik zien, wat precies.
    Let op: de werkzaamheden bevatten een lange neus, ook wel wijsneus of Caravelle-neus genoemd!

    Met een kruiskopschroevendraaier de 2 bovenste schroeven van de bovenste grille verwijderen.

    Aan de onderzijde ook 2 kruiskopschroeven losdraaien, de grille kan nu verwijderd worden.

    Dan het knipperlicht verwijderen door de veer in de pijltjes-richting te trekken, hierna de koplamp vanaf achter naar voren drukken en de stekker verwijderen.

    De richtingaanwijzer is verwijderd, maar om bij de koplampmontage-punten te komen moet ook de onderste grille weg. Deze zit met een aantal punten vast, we gaan het hele metalen gedeelte onder de koplampen verwijderen, door in het midden vanonder de kruiskopschroef te verwijderen.

    Dan net naast de koplamp de kruiskopschroef aan beide kanten verwijderen en ook nog twee schroeven aan weerszijden van de onderste grille.

    Als laatste de kunststof vergrendeling tussen het plaatwerk ontgrendelen en oppassen dat het niet afbreekt!
    De grilles zijn verwijderd en we zijn nu slechts 5 minuten verder..

    Dan de 4 bevestigingspunten van de koplamp losmaken. Waar ze zitten wijs ik aan in de 4 omringende foto's. Hiervoor is gereedschap nodig wat niet iedereen zo in de schuur heeft liggen, namelijk een Torx T27 schroevendraaier.

    Wij hebben zo'n Torx T27 schroevendraaier ook niet, maar we hebben wel een uitgebreide set met bitjes. Ooit eens gekocht bij de Aldi ;-) En ja, daar zat hij in. Misschien een tip om in de gaten te houden?

    De koplamp is losgemaakt van de bedrading en verwijderd. Op de rechterfoto zijn 3 stekkers te zien. A= knipperlichten,
    B= elektrische hoogteverstelling van de koplampen en C= de stroomvoorziening van de koplamp-unit.

    Maar goed we hebben een set van FK gekocht, wat zit daar nu in? Daarin zitten 2 heldere koplampunits evenals 2 heldere knipperlicht-units om het geheel optisch fraaier en moderner te maken. Hieronder laten we wat detailfoto's zien waarin de onderlinge verschillen tussen origineel Volkswagen en het vergelijkbare deel van FK te zien zullen zijn.

    Allereerst de knipperlicht-units; links op de foto origineel VW en rechts die van FK, goed is het verschil in structuur te zien, en de overeenkomst dat het uitstekende gedeelte bij beide units voorzien is van inwendige prisma's om een zo goed en duidelijk mogelijke signaalwerking(en dus zichtbaarheid) te krijgen.

    Het aanzicht vanaf de binnenzijde laat een gelijke vorm zien evenals gelijke geleidingsnokjes, de kleur doet er niet toe. Toch zijn er detailverschillen!

    Links is het originele condenstuitje te zien, wat ervoor zorgt dat eventueel condens uit de unit kan. Rechts is de FK variant, waarbij het net anders zit, maar de werking is natuurlijk hetzelfde.

    Dan de binnenzijde, er zitten origineel een soort verdikkingen in het glas van de buitenkant, dit is om toch wat afstand tussen het knipperlicht en de koplamp te krijgen om contact en mogelijke schade zoveel mogelijk te vermijden. Bij FK zit dat net ergens anders; iets verder naar achteren.

    Nog even een detailfoto van beide knipperlichten waarbij goed het verschil is te zien.

    Even de afdeksticker van de nieuwe unit verwijderen en de lamphouder van het oude knipperlicht verwijderen.

    Voor het mooiste optische effect een lampje erin met een chromen laagje, wat toch bij knipperen, mooi oranje schijnt. Bijvoorbeeld Osram Diadem.

    Even knipperen en voila, mooi oranje signaal; rechts is een goede vergelijkingsfoto tussen de 2 verschillende units te zien.

    Links een detailfoto, de glazen van de FK-units zitten met clipjes vast, zodat je ze eventueel los kunt vervangen mocht dat ooit nodig zijn.
    Op de rechterfoto bij de letters A, zijn de bevestigingspunten voorzien van een metalen plaatje, de pijltjes geven iets afwijkends aan.

    Dit gedeelte wat voorzien is van een X moet verwijderd worden(is verwijderd) bij een 151 PK TDI, i.v.m. de interkoeler die daarbij achter de radiateur zit. Bij de FK is dat dus niet duidelijk aangegeven en wordt het een beetje gokwerk en meetwerk wat er precies afgehaald moet worden. Nogmaals: dit heb je alleen bij een 151 PK TDI.

    Nog wat verschillen tussen de units: links VW en rechts FK. De aansluiting van de stroomvoorziening op de unit is bij FK verhuisd van de buitenkant, naar iets meer naar boven en in het midden. Ook is goed het afstandsverschil te zien tussen de ring van de koplamp en de hoogteverstelling. Bij de FK is die ruimte dus veel kleiner!

    Beide units hebben natuurlijk ontluchting om het condens af te voeren. Het condens wordt in iedere koplamp gevormd, alleen zie je het soms niet, en bij heldere koplampen valt het natuurlijk extra op. De lucht die in de koplamp-unit zit wordt opgewarmd door de warmteproductie van de lampen en als de lucht in de unit warmer is als de lucht buiten de koplampunit, en daardoor wordt er condens gevormd aan de binnenkant van het koplampglas.

    Verschil tussen originele elektronische hoogteverstelling en de mechanische hoogteverstelling zoals die in de FK-unit zit. Dat gaan we natuurlijk ombouwen om onszelf ook de luxe te gunnen van elektronische hoogteverstelling van de koplampen van binnenuit.

    Zoals in de foto te zien is, moeten we de originele elektronische verstel-unit linksom draaien, dan kantelen en naar boven eruit trekken.

    De hoogteverstelling in de pijlrichting naar boven trekken. Daarna het bolletje uit de houder verwijderen. ook in de pijlrichting (foto rechts).

    Eindelijk is hij eruit, en nu is hij goed te bekijken. Dan hetzelfde bij de FK-unit om de mechanische verstelling in de pijl-richting te verwijderen.

    Vanaf de binnenzijde gezien. Vanaf boven een schroevendraaier tussen het klemmetje en het bolletje steken om zo de versteller te kunnen verwijderen. Hoe te verwijderen? Via de pijlrichting. Rechts is goed het verschil tussen mechanische en elektronische hoogteregeling te zien.

    Even de maat van de elektronische hoogteverstelling geprojecteerd op de nieuwe FK-unit. Daar waar de rode bobbeltjes zitten, daar gaat het een probleem geven met het inbouwen. Er zit op de hoogteverstelling één nokje (van de 3) dat iets breder is. FK heeft de uitsparingen zo overgenomen van de originele VW units maar dat gaat dus niet met monteren! Foto rechts: de afstand tussen de gele lijntjes is gewoon te klein, we gaan dus uitsparing B net zo groot maken als uitsparing A, als dit zo gemaakt is, dan kunnen we de elektronische unit wél plaatsen.

    Om de lampjes te kunnen plaatsen zullen we eerst de klemmetjes moeten deblokkeren.
    Dit doen we door een pootje van het klemmetje in de pijlrichting te duwen.
    Het is een beetje gepriegel vandaar dat ik het laat zien!

    Dan het lampje met de uitstulping in de uitsparing plaatsen . Die uitsparing wordt gevormd door 2 kunststof nokjes.

    Dan de rubberen afdekdoppen erop. Maar eerst spuiten we die aan de binnenzijde in met siliconenspray. Dit heeft als gevolg dat het rubber eenvoudiger en soepeler te plaatsen is en beter afdicht. Rechts is een eerste plaatsing te zien.

    De lampen proberen aan te sluiten maar de kabels zijn eigelijk te kort. Origineel zitten de aansluitingen dichter bij elkaar. Bij de nieuwe units is die afstand wat groter en we zullen het tape op de kabelboom vanaf punt A tot aan punt B moeten verwijderen. Rechts is het resultaat te zien.

    Even passen van de knipperlichten om te zien hoe het smoelt ;-) Onderaan (zie de pijltjes) is het nog niet naar mijn zin, later wel, gewoon een kwestie van passen en meten. Rechts: voor het eerst de lichtringen (Angeleyes te zien).

    Nog een indruk vanaf de zijkant en rechts is voor het eerst dimlicht te zien. Dit is met No-name lampjes, dus een beetje geel-achtig.

    Nu de afstelling: Eerst het instelwieltje op het dashboard checken dat het op nul (0) staat! we zien de gele tape weer op de muur. De rechter-unit is vervangen en staat nu dus iets te laag en te veel naar rechts. We gaan eerst de bundel naar boven draaien en dan naar links. De hoogteverstelling zit aan de buitenkant zowat tegen het knipperlicht aan. De links/rechts-verstelling zit tegen de grille aan.

    Eerste complete foto van het front, rechts ontbreekt voor grootlicht het lampje. Ik had er namelijk maar 2 in voorraad ipv 4!

    Voor het eerst dimlicht aan, mooi zicht! De lampjes in het dimlicht zijn me iets te geel, vandaar dat er andere ingaan

    Links: een beetje rare foto met een nachtinstelling van mijn camera, vandaar witte ringen.
    Rechts: voor het eerst echt in het donker.

    Het no-name lampje voor het dimlicht op de linkerfoto te zien. Op de rechterfoto is dat lampje vervangen door een eenvoudige Philips Blue vision lamp.
    Het valt meteen op dat de Philips veel witter (beetje blauwer) licht geeft.

    De Philips Blue Vision even in het grootlicht gemonteerd, om een indruk te krijgen.

    We zijn er klaar voor; de vergelijking tussen de verschillende lampen. Het donkere landweggetje is hetzelfde, de hoogteafstelling van de koplampen ook, de auto ook, alleen de lampen zijn anders. En bij de laatste foto's natuurlijk met de nieuwe koplampen en de Blue Vision-lampen erin.

    Links 60 watt osram bilux dimlicht; rechts 55 watt osram bilux grootlicht

    Links 100 watt Philips rallyelampen 100 watt dimlicht; rechts 90 watt Philips rallyelampen grootlicht

    Links 55 watt philips blue vision dimlicht, met de nieuwe heldere koplampen, rechts hetzelfde maar nu op een asfaltweg. Van het grootlicht heb ik helaas geen foto's gemaakt. Het valt op, dat de lichtopbrengst met de heldere koplampen voorzien van de Philips Blue Vision-lampen heel goed is ;-)

    Ik wilde deze vergelijking eens laten zien zodat men een indruk kan krijgen wat nu een ander lampje doet in een koplampunit. Ik heb de foto's rond een uur of 4 's nachts gemaakt. Ik kon toch niet slapen, die nieuwe lampen moesten er nu eenmaal in ;-) De nieuwste Halogeen-lampen van Philips zullen erin gaan. Dat zijn op dit moment de Xtreme power lampen en die hebben toch 5 jaar nieuwere ontwikkelingsstatus als de Blue Vision lampen, en nog meer lichtopbrengst!

    Wil je nog veel meer lichtopbrengst of wil je de "top of the bill"? Dan is Xenon het toverwoord. Er zijn verschillende soorten Xenon, maar ik zal het hier hebben over de HID-lampen. Wat is nu Xenon? Xenon is een edelgas. Een Wát??? Een edelgas; edelgassen komen voor in de atmosfeer van de aarde. De edelgassen vormen een speciale groep met gassen. Ze reageren namelijk met geen enkele andere stof. Ze zijn zeer stabiel. Ze worden gassen genoemd omdat ze bij kamertemperatuur in gasvorm voorkomen. Tot de edelgassen behoren: Helium (He), Neon (Ne), Argon (Ar), Krypton (Kr), Xenon (Xe) en Radon (Rn).

    Tegenwoordig worden bijvoorbeeld lampjes voor in een zaklamp voorzien van Krypton. Xenon echter heeft een veel hoger Voltage nodig om door middel van een vlamboog licht te kunnen gaan produceren. Te denken valt aan een voorschakelunit tussen de accu en de Xenon-lamp die ongeveer 24.000 Volt produceert!

    De manier waarop het licht geproduceerd wordt is verschillend zoals ik al aanstipte. Bij een halogeenlampje gaat een gloeidraadje van bijvoorbeeld Wolfraam (in het Engels heet dit Tungsten) licht uitzenden, bij Xenon wordt er een vlamboog tussen 2 polen gevormd.

    Ook hebben we Xenon-lampen in verschillende kleuren. Die kleuren worden ook wel kleurtemperaturen genoemd.
    Door de variatie van de xenongasdruk in de lamp kunnen verschillende temperaturen worden bereikt. Elke temperatuur heeft haar eigen kleur licht. Hieronder een overzicht van het lichtspectrum:

    Hieruit valt te zien, dat het meest witte licht rond de 5000 K (Kelvin) wordt geproduceerd. Hoe hoger de kleurtemperatuur, des te blauwer wordt het licht.Vanaf zo'n 10.000 Kelvin komt er een paars-violette kleur bij en bij 14.000 Kelvin is het licht echt paars. Kelvin (K) wordt gebruikt om de hoeveelheid wit licht te meten en aan te duiden en is een eenheid om thermodynamische temperatuur ook wel kleurtemperatuur te kwantificeren. Welke kleur is nu mooi, raadzaam, veilig in een auto?
    Er doet zich een vreemd verschijnsel voor: hoe hoger de kleurtemperatuur wordt, des te lager wordt de lichtopbrengst in Lumen.

    Lumen (lm) is een internationale eenheid voor het meten van de lichtsterkte. Bijvoorbeeld, een kaars produceert 12 lumen en een standaard 60-watt gloeilamp produceert 830 lumen. De lumen drukt het lichtvermogen uit, of de hoeveelheid licht die per tijdseenheid door een lichtbron wordt uitgestraald. Een gloeilamp van 100 watt geeft een lichtstroom van ongeveer 1200 lumen. Hoe hoger het aantal lumen, des te feller is het licht.

    Maar goed ik zal proberen een relatie te leggen tussen kleurtemperatuur (Kelvin)en lichtopbrengst (Lumen). Let er wel bij op, dat dit slechts een indicatie is!
    Het kan namelijk per fabrikant verschillen!

    Wat is nu het beste compromis tussen de lichtopbrengst, de kleur(-temperatuur) èn de looks?

  • Voor de meeste lichtopbrengst kiezen we de xenon-lampen met de laagste kleurtemperatuur, dat zou dan 4300 K zijn.
  • Voor het meest witte licht zouden we kiezen voor 6000 K.
  • Voor het een beetje hightech look zonder veel afbreuk te doen aan de lichtopbrengst kiezen we voor 8000 K.
  • 4300 K is geler als 6000 K en 8000 K is weer blauwer als 6000 K.
  • Kies je voor xenon dan doe je dat ook een beetje voor de looks, dus 6000 K of 8000 K
  • 4300 K daar komen al veel halogeenlampen in de buurt qua kleur.
  • Persoonlijk zou ik kiezen voor 8000 K want dat blauwe geeft een iets betere reflectie op borden en wegmarkeringen.
  • De voor- én nadelen van Xenon

  • Het grote voordeel is dat de hoeveelheid geproduceerd licht hoger is en dat het afgenomen vermogen lager is. 35 Watt t.o.v. 60 Watt.
  • De lichtopbrengst van Xenon is ongeveer 3 keer hoger als Halogeen
  • Xenon benaderd het daglicht meer als Halogeen, m.a.w. met Xenon wordt de nacht weer dag
  • De zichtbaarheid met Xenon is groter als met halogeen
  • Xenon-lampen gaan veel langer mee, tot wel 8 keer langer
  • Minder warmteproductie dus minder kans op beschadiging van de lamp-unit door warmte
  • De prijs voor een Xenon-conversiekit is veel hoger als voor halogeen
  • Om het aan te sluiten is ervaring vereist, bij halogeen kan iedereen een lampje vervangen
  • Kapotte lamp van Xenon kost een vermogen, een halogeen-lampje een fractie daarvan
  • Inbouwruimte van halogeen is origineel, bij Xenon heb je meer ruimte nodig
  • De nieuwste halogeenlampen komen qua lichtopbrengst en looks erg dicht in de buurt van Xenon voor een fractie van de prijs
  • Zie hiervoor ook: de Philips-website of deze
  • Maar goed, Xenon is natuurlijk wel erg mooi maar mag ik dat ook zo maar monteren in mijn auto?
    Om een lang verhaal in te korten: Auto's die voor 1 januari 2007 op de markt zijn gekomen en die voorzien zijn van gasontladingslampen(lees Xenon) hebben geen aanvullende voorzieningen nodig om toch te blijven worden gehandhaafd. Dat houdt in dat, als je auto voor 1 januari 2007 op kenteken gezet, dat je zonder meer een Xenon-kitje in je auto mag plaatsen, zonder aan de aanvullende eis van automatische hoogte-regulering en koplampsproeiers te moeten voldoen.
    Zie hiervoor ook: het voertuigreglement(wetgeving) externe link

    Ik hoop dat jullie hiermee een voldoende inzicht hebben gekregen.