eXTReMe Tracker

Hallo,

Veel mensen houden wel van stilte in een auto.
Met stilte bedoelen we zo weinig mogelijk bandenrumoer, motorgeluid, uitlaatgeluid en windgeruis.
Hierdoor hoeft de autoradio niet op een dermate hoog volume gezet te worden om er toch van te kunnen genieten.

De VW T4 is een al wat ouder ontwerp en is in sommige gevallen door de modernere techniek achterhaald.
De nieuwere ontwerpen zijn over het algemeen wat stiller, maar met een beetje huisvlijt zijn, ook bij een T4, leuke resultaten te behalen.

We gaan in dit artikel in op geluidsreductie aan de buitenzijde van een T4, maar die in het interieur merkbaar is.

 • Geluidsreductie wielkuipen
 • Geluidsreductie schakelhuis
 • Geluidsreductie motorbeschermingsbak
 • Geluidsreductie wielkuipen achterzijde
  Veel moderne auto's hebben wielkuipen van kunststof of metaal. De reden voor die wielkuipen is bescherming van het onderstel tegen steenslag, geluidsreductie van de banden en duurzaamheid voor de carrosserie. Bij een VW T4 zijn wielkuipen van kunststof alleen geleverd bij een Multivan 150 pk en VR6. En dan alleen nog aan de achterzijde. Voor de voorzijde is er origineel VW niets geleverd.

  Maar er is hoop! Voor de achterzijde hebben we gebruik gemaakt van de originele Multivan wielkuipen. De onderdeelnummers hiervoor zijn:

 • linker wielkuip achterzijde: 7D1 810 971 A 01C
 • rechter wielkuip achterzijde: 7D1 810 972 A 01C
 • grote klemmetjes: 2D0 807 267 A 2 stuks nodig
 • grote klemmetjes: 2D0 807 300 A 2 stuks nodig
 • kleine klemmetjes: N038 549 1 8 stuks nodig
 • Prijsindicatie: de wielkuipen 60 Euro, de klemmetjes bij elkaar 8 Euro.

  En dan nu aan de slag ;-)
  Allereerst de wielkuipen eens bekijken:

  De wielkuipen zijn gereinigd en vetvrij gemaakt met thinner om een goede hechting van de BisonTIX mogelijk te maken. Waarom BisonTIX, Nou we hebben tijdens een meeting bij de importeur van VW en Audi eens goed gekeken naar de meest dure Audi A8 die er te krijgen is, en daarbij een goed bekeken hoe er geluidsreductie toegepast is :-) Bij die dure Audi's zit er op 1/3 van de radius een stuk tapijt om bandengeluid te reduceren. Echter bij Audi is dat maar ongeveer een milimeter dik, wij gaan dat wat drastischer aanpakken!

  Juist ja, met projecttapijt ;-) Voordeel van projecttapijt is dat het erg dicht is, waardoor er weinig vuil aan blijft hechten, het kan ook goed tegen vocht.

  BisonTIX dus en GEEN bisonkit, aan de rechterkant is goed de reeds ingesmeerde wielkuip te zien, projecttapijt hecht goed met BisonTIX.

  Het stuk is natuurlijk te lang, maar het gaat allereerst om de hechting, het overschot gaan we eraf knippen.

  Dat bedoel ik, het gaat al wat meer smoelen.

  Zo de eerste bekleedde wielkuip is klaar, dat ziet er best netjes uit.

  Nog een keer duidelijk de spuitbussen en de kale wielkast rechts.

  De wielkuipen eerst goed met een hogedrukspuit schoonspuiten, daarna laten drogen en nog met een droge borstel al; het zand uit alle hoekjes halen. Vervolgens de wielkuipen goed behandelen met Bodyprotection. We hebben in totaal 3 lagen erop gezet met telkens genoeg droogtijd tussen de verschillende lagen.

  Deze gaat er dus in met gebruikmaking van de klemmetjes op de rechterfoto.

  De wielkasten wachten op de kunststof wielkuipen, maar eerst lekker laten drogen, het kost even wat tijd, maar het eindresultaat wordt er beter van.

  Dat ziet er toch heel anders uit! En nu hoor ik jullie denken: Tapijt in de wielkuipen, gaat dat niet rotten? Valt dat er niet af, geeft het geen roest aan de carrosserie?
  Projecttapijt heeft geen rug, is kortpolig en neemt dus weinig vocht en vuil op. Verder ben ik bewust ruim 3 milimeter van de metalen carosseriedelen afgebleven, om eventuele roestvorming reeds van te voren uit te kunnen sluiten. Verder is alles dus extra goed behandeld met Bodyprotection. De andere zijde aan de achterkant is hetzelfde principe dus je kunt zelf wel indenken hoe dat gaat.

  Tijdsidee:
 • netjes bekleden van de wielkuipen ongeveer 1,5 uur
 • Afspuiten en laten drogen is afhankelijk van de temperatuur ik reken ongeveer 2 uur op een zonnige dag
 • Wielen demonteren en monteren kost ongeveer een half uur (kan sneller hoor).
 • 3 lagen bodyspray met tussendoor laten drogen is ongeveer 3 uur werk (bij voldoende temperatuur)
 • Prijs: BisonTIX ong 12 Euro, wegwerpkwast 0,50 Euro, projecttapijt afvalstukje (geen kosten)
 •  

  Geluidsreductie wielkuipen voorzijde
  Goed je hebt de smaak te pakken gekregen? Dan gaan we nu echt klussen. Huh? Ja de wielkuipen aan de achterzijde zijn origineel VW en dus plug and play, de voorzijde is dus niet origineel VW en dus voor de wat ervarene klusser.
  Waar halen we nu kunststof wielkuipen voor een VW T4 voor de voorzijde? Er zijn 2 opties:

 • Lokari wielkuipen
 • kunststof wielkuipen van Dressler
 • De kosten voor de wielkuipen aan de voorzijde bedragen inclusief verzendkosten ongeveer 45 Euro.
  Goed maar waarom zijn ze dan voor de wat ervaren klusser? Nou er moet heel wat aan vermaakt worden, omdat de pasvorm echt slecht is.

  Ze zien er heel strak uit, dat klopt, maar het randje wat op de rechter foto goed te zien is, moet er af! Ze zijn trouwens wel gemerkt: LP is voor links en RP is voor rechts :-) Dat scheelt weer. En dan nu een eerste passing:

  Links is dus origineel, ze zitten er echt zo strak mogelijk in! Die uitstekende rand is geen gezicht. Rechts is de rand verwijderd en valt de wielkuip in ieder geval binnen het spatbord.

  Hierbij een indruk van de achterkant van de voorste wielkuipen, de binnenzijde van het spatbord zelf is express nog niet behandeld om geen beschadigingen te krijgen. De achterzijde komt dus tegen de kriksteun aan.

  De passing aan de voorzijde lijkt nog nergens op, we gaan het nog wat aanpassen en even tijdelijk vastzetten.

  Wat detailfoto's zo strak zitten ze er dus in aan de achterzijde. De RVS parker is nog duidelijk te zien, daarmee is de wielkuip vastgezet.

  Aan de voorzijde is de wielkuip vastgezet tegen het kunststof afschermplaatje van de claxon.

  De wielkuipen weer losgemaakt en nu hebben we lekker in het zonnetje al het extra vuil en nog afgeveegd en eruit gehaald. Ik heb hiervoor een oude tandenborstel gebruikt. Er kwam meer zand en zooi uit als dat ik gedacht had, maar voor een beter eindresultaat is het echt wel beter. Ook al netjes de randen van de spatborden afgeplakt of geen spuitnevel op andere plaatwerkdelen anders als waar het bedoeld is, te voorzien van wat tectyl.

  De goede lezer was het natuurlijk al opgevallen dat dit een andere spuitbus was, die we gebruikt hebben. Deze tectyl is iets dunner en vloeibaarder wat gemakkelijker in de moeilijke hoekjes kan komen. Op de middelste en de rechterfoto ben ik aan het werk met een oud penseeltje (12 mm dik) om goed de binnenste randen van het spatbord te voorzien van een aantal laagjes.

  Zo, dat is een heel ander gezicht, de delen waar de kunststofwielkuipen geen afdekking bieden, die heb ik vrijgelaten, dat kan altijd nog. Op de rechterfoto een blikje naar de voorkant, is toch een mooi laagje geworden :-)

  Alle delen die bespoten moesten worden had ik reeds voortijdig met een staalborstel bewerkt. Daarna, na de 3 lagen een nacht laten drogen en de volgende dag pas weer verder.

  Links de linker voorkant en op de rechterfoto de rechter voorkant. Als je al zo ver bent gekomen dan ben je al heel heel blij. Bij elkaar toch een ruime anderhalve dag werk, met passen, meten weer passen weer aanpassen etc.

  Hela, wat is dat nu? Ja, we zijn er nog niet, we gaan 'all the way'! We hebben 2 bitumenmatjes gekocht van 4 mm dikte en die gaan we in de voorste wielkuipen maken, om extra geluidsdemping te verkrijgen. Aan de achterzijde is dat reeds aan de interieurzijde van de wielkuipen gedaan. Die matjes kostten trouwens 7 euro per stuk voor een grootte van 60x60 cm. Best prijzig ja.

  Links voordat ik was begonnen met de bitumen matjes, rechts op de foto een tussen resultaat. Maar waarom nu niet de gehele wielkuip bekleden met bitumen? Ten eerste zitten we niet voor of boven de wielkuip, maar erachter. Ten tweede gaat dat veel meer kosten qua tijd en geld. Op de rechterfoto is goed te zien, dat ik een stukje van het spatbord af ben gebleven.

  Aan de linkervoorkant zit er wat meer tegen, omdat ik nog over had, en de bestuurder zit altijd in de auto, dus die heeft de meeste ergernis van lawaai, ook had ik nog wat van de rechterkant over.

  Daarna de voorzijde voorzien van projecttapijt, en dat er tegen aan gemaakt, terwijl de wielkuipen nog gewoon tegen de auto zaten.

  Zo en dat was het eindresultaat van de wielkuipen! Kost aardig wat tijd maar levert ook genoeg op! Als je tegen de wind in rijdt en je trapt op de snelweg bij 120 km/u de koppeling in, dan hoor je alleen maar windgeruis...

   

  Geluidsreductie schakelhuis
  We hebben de smaak te pakken en gaan nog even verder met de geluidsreductie aan de buitenzijde van de auto. We hebben een tijdje terug de binnenzijde voorzien van een originele mat uit een caravelle/multivan. In plaats van de rubberen zit er nu dus de stoffen variant in onze auto. Deze geeft al een veel betere geluidsdemping. Bij het plaatsen daarvan trouwens viel het ons op, dat er best veel condens onder de mat aanwezig was. We hebben toch even moeten poetsen voordat alle vocht eruit was toen. Maar goed, die originele caravelle/multivan-mat hebben we nog voorzien van projecttapijt die bijpassend is aan het interieur. Het is geluidsdempend en tevens beschermend voor de andere mat.

  Hierdoor echter, was de aansluiting van de schakelpookhoes op de bodem van de auto wat minder geworden. Deze schakelpookhoes, zit aan de onderzijde op een soort van kunststoffen manchet, welke klemt op de vier hoekpunten op doorstekende boutjes. Nu de aansluiting wat minder was, viel het ons ook erg op, dat er best wel veel geluid door het schakelhuis het interieur binnenkomt. Hoe is dat schakelhuis nu opgebouwd?

  Daar waar de pijltjes staan, is aan de buitenkant (onderzijde) van de auto. En daar gaan we wat tegenaan maken. We hebben in een soort van Boerenbond, wat anti-slip rubber gekocht van een milimeter of 3 dik, Dat hebben we vervolgens dubbel gevouwen en aan de onderzijde bevestigd.

  Zo eerst maar eens gekeken wat die rubber flat oplevert qua geluidsreductie, dus daarom eerst maar eens met de originele (te korte!!!) boutjes teruggeplaatst.

  Het geeft best wel veel verschil, en rechts hebben de andere langere boutjes gebruikt, met een carosserrie-ring ertussen. Ik had een oud kapot onderdeel van mijn werk meegenomen. Anders verdween het toch maar in de bak ;-) Nu komen de boutje me nog van pas. Ze zijn dus ongeveer 1 cm langer als de originele. Bijkomend voordeel, is dat de schakelpoot nu ook lekker vast blijft zitten aan de onderzijde. Dus ook daar is de afdichting beter.

   

  Geluidsreductie motorbeschermingsbak
  De motorbeschermingsbak onder de auto zou ervoor moeten zorgen dat de motor een beetje schoon blijft en wat minder last heeft van de weersinvloeden. Ook zou het wat geluidsreductie teweeg kunnen brengen, doordat de onderkant van de auto wat meer dicht zit en dus minder windgeruis, en ook zou het motorgeruis minder kunnen worden, doordat er beter gedempt wordt. Ook is de stroomlijn van de auto beter met een motorbeschermbak. Nu is de originele VW T4 motorbeschermingsbak van metaal, en dat komt de duurzaamheid positief ten goede. Echter qua geluidsdemping zou er enkel sprake zijn, doordat er minder windgeruis is, door een betere stroomlijn. Het motorgeluid wordt er niet echt door gedempt.

  De motorbeschermingsbak gedemonteerd door met een dopje 10 de 2 moertjes los te draaien en met een dopje 13 inclusief verlenger aan weerszijde de 2 bouten(4 in totaal dus!) los te draaien. We kunnen nu eens goed kijken hoe het eruit ziet. Bij de dealer heb ik me eens laten vertellen dat het matje wat erin zit een beetje geluid dempt en ook eventuele lekvloeistof opzuigt. We knippen in ieder geval de klemdopjes los van de motorbeschermbak en hebben de dempingsmat los. We gaan deze eens van dichtbij bekijken.

  Wat nou demping en opzuigen van lekvloeistof? Er zit gewoon wat schuimrubber in! Ik heb nog met een beetje water getest maar niets hoor, er wordt niets opgenomen. Wel een beetje teleurstelling. Dat had ik toch niet van Volkswagen gedacht. Maar goed, de binnenbak gaan we eerst goed schoonmaken en vooral vetvrij.

  De buitenzijde heb ik express niets aan gedaan, alles wat er extra ter bescherming opzit is meegenomen. De binnenzijde is wel erg schoon geworden. Nu laten drogen en dan zal de BisoTIX wel goed hechten.

  Zo eerst even mallen, maar wel lekker ruim uitsnijden! We gebruiken Reimo Extreme isolator in 20 mm dikte. Aan de rechterkant is de bekleedde bodem al te zien.

  De bekleedde bodem van een andere kant gezien, wat ook goed opvalt is het gat aan de voorzijde van de bak, maar dat zullen we ook nog dichtmaken. De pijltjes geven de voorzijde en de bekleedde zijkanten aan.

  Zo dat ziet er toch heel anders uit. Dat gapende gat aan de voorzijde zit er niet voor niets. Hier komt het motorcarter doorheen, om tijdens het rijden daar ook nog wat koeling te hebben.

  Aan de onderzijde van de auto hebben we de motorbeschermbak weer opgehangen, de pijltjes geven aan dat de Reimo het motorcarter net niet raakt! Hierdoor gaat het na een paar honderd kilometer flink doorrijden ook niet ruiken ;-)

  We zijn hier een uurtje bij elkaar aan bezig geweest.

  Hoe klinkt nu het verschil? Daarvoor zal ik een proefrit maken met de bus van een dorpsgenoot en daarna met de onze en van beide ritten zal ik geluidsopnames maken zodat het verschil goed te horen is. In ieder geval weer een leuke klus geweest en hoorbaar verschil, en daar was het ons toch om te doen...

  Groeten en veel klusplezier toegewenst..