We hopen dat u zult genieten van dit artikel en we hopen dat u uw waardering wilt uitspreken door middel van een berichtje in ons gastenboek.

Linkje naar ons gastenboek

Heeft u desondanks toch een vraag? Stel dan uw vraag hier!

Hallo,
Veel mensen willen een radio in hun auto hebben.
De redenen zijn vaak verschillend, de een wil een mooi zuiver geluid; de ander wil een flinke bas in de auto. Om een bus te voorzien van een fatsoenlijker geluid als origineel zijn er verschillende oplossingen. We zullen in dit artikel wat ideŽen ventileren zonder zo volledig mogelijk te zijn, dit kan namelijk niet bijgehouden worden bij de huidige ontwikkelinsgwoede van verschillende fabrikanten

 • Deurpanelen verwijderen
 • Lagetonen in de deurbakken
 • Middentonen in het dashboard
 • Hoge tonen op de deurbakken
 • Isoleren van de deurpanelen
 • Lagetonen achterin
 • Midden en hogetonen achterin
 • Subwoofer voor ondersteuning van de lage tonen
 • Versterkers wegbouwen in Multivan 2 interieur
 • USB-aansluiting in de auto maken
 • Hoe kun je kabels van voor naar achteren leggen
 • Deurpanelen verwijderen

  Tussendoor nog even de deurstiften eruit draaien.

  Eventueel, als men speakerbakken heeft, dan zijn er extra handelingen uit te voeren.

  Speakerrooster verwijderen

  speakerhouder losmaken

  Paneel naar boven trekken en dan komt het platwerk tevoorschijn. Let nog wel even op het aansluitkabeltje van de speaker ;-)

  Bij het er af halen van het deurpaneel er goed op letten dat alle dempingsrubbertjes nog op zijn plaats zitten, het wil namelijk nog wel eens voorkomen, dat de rubbertjes onder in de deur zelf terecht komen, bij het demonteren van de deurpanelen.

   

  Lagetonen in de deurbakken
  Goed, de deurpanelen zijn verwijderd,

  Nu gaan we van originele Transporter deurbakken, waarin boxen zijn gemaakt, ombouwen naar Caravelle/Multivan/California-deurbakken, met originele speakerhouders.

  De speakerhouders aanpassen aan de grote boxen, als men een inbouwdiepte heeft van maximaal 55 mm dan hoeft men niets aan te passen.

  Wil je speakers die dieper inbouwen, dan zal er wat moeten gebeuren.

  Nog verder aanpassen ;-)

  Een duidelijk verschil tussen Transporter deurbakken en Caravelle deurbakken

  Onderdeelnummer voor Caravelle deurbakken die voorzien zijn van openingen voor de speakers:

  Deurbak links: 701 867 131 E 7DE (flanel grijs)
  Deurbak rechts: 701 867 132 E 7DE (flanel grijs)
  speakerhouder Links: 701 035 417 (zwart)
  speakerhouder Rechts: 701 035 417 A (zwart)
  De speakerroosters 703 035 793 C (geen kleurcode er achter, maar moet flanelgrijs zijn)

  De opbergruimte in de deurbakken van een Transporter is dus gewoon groter!

  Als er nu nog geen deurbakken bevestigd zijn, dan kan de plaats waar de gaten voor de deurbakken geboord moeten worden, eenvoudig bepaald worden. Aan de binnenzijde van de deurpanelen zijn de plaatsen namelijk gemarkeerd. Een driehoeksmarkering met hele kleine bolletjes is voor Transporterdeurbakken, en de markering in vierkantsvorm geeft de plaats weer waar de gaten voor de caravellebakken moeten komen. Op eenzelfde manier worden ook de vormen, die uit het deurpaneel moeten worden gehaald, weergegeven. Hier hebben we die iets meer aangezet zodat het gemakkelijk zichtbaar is.

  De vorm is uit het deurpaneel gezaagd, de deurbakken worden erg losjes vastgezet. Als je van Transporterdeurbakken ombouwd naar Caravelledeurbakken, dan heb je per zijde 2 schroeven extra nodig! We houden de deurbak een beetje op spanning zodat de speakerhouders tussen de deurbak en het deurpaneel heen kunnen.

  De speakerhouder er tussendoor wurmen en desnoods de deurbak een beetje losdraaien. Aan de rechterzijde zit de speakerhouder al op zijn plaats.

  Een blik vanaf de voorzijde, en even de speakers die er in moeten passen..

  Mmm, dat past niet lekker, er moet nog meer van de speakerhouder afgehaald worden.

  Hieronder: de speakerhouder veel aangepast, en de speakers passen. Normaal is deze aanpassing niet nodig maar de inbouwdiepte van onze speakers was 65 mm diepte en dan moet je wel aanpassen!

  De speakers voorzien van wat tochtband om een betere aansluiting op de speakerhouders te hebben zonder luchtlekkage.

  De speakers zitten er in voor een eerste passing; om de deurpanelen nu in de auto te monteren, moeten de speakers los, het deurpaneel weer monteren, dan de 3 schroeven in de speakerhouder, vervolgens de speaker aansluiten en vastschroeven, en als laatste het speakerrooster er op.

  Zoals gezegd de speakers aansluiten en vastschroeven en het speakerrooster plaatsen ter afwerking.

  Speakerrooster vast en onze speakers hebben een extra gimmick ;-)

  Bij bovenstaande foto's is deels gebruik gemaakt van de auto van onze buren, waarbij ik hetzelfde heb verricht, het principe is hetzelfde, alleen de speakers zijn anders.

  Middentonen in het dashboard
  De middentonen zijn niet heel kieskeurig waar die vandaan komen, ze kunnen zeer goed via reflectie naar de luisteraars gericht worden. Dat gaat wel een beetje ten koste van de dynamiek, maar de dynamiek wordt hoofdzakelijk door het laag- en middengebied van het hoorbare geluidsspectrum verzorgt.

   

   

   

   

   

  Hoge tonen op de deurbakken
  Om een mooi geluid te krijgen is het erg praktisch om de hoge tonen extra te scheiden en goed naar de toehoorders te richten. Ons gehoor is richtingsgevoelig voor hoge tonen. Met andere woorden, als de hoge tonen niet gericht worden naar de toehoorders zullen we ze bijna niet horen of waarnemen. De hoge tonen worden geproduceerd door zogenoemde tweeters.

  Wat detail opnamen, tweeters zijn heel klein en ze produceren dus hoge tonen, meestal vanaf de 10.000 Hz en hoger. Het menselijk gehoor van volwassenen kan tot ongeveer 20.000 Hz horen. Bij pasgeborenen en kinderen is dit ongeveer 23000 Hz. We verliezen dus ons gehoor voor de super hoge tonen. Hieronder nog een paar voorbeelden van opbouw van de tweeters in een T4.

  Ze zitten op die plaats niet in het blikveld naar de buitenspiegels en eigenlijk vullen ze een beetje loze ruimte op.

  Netjes gericht naar de toehoorders doen ze hun werk optimaal, en ook de geluidsbeleving wordt dan beter.

  Isoleren van deurpanelen
  Om een zo goed mogelijke geluidsisolatie te verkrijgen, ten einde zo optimaal mogelijk te kunnen genieten van de geluidsbron voor de entertainment, is het zaak om zo veel mogelijk geluid van buiten te elimineren. Ook trillingen van het deurpaneel zelf, willen we kwijt raken, om een zo goed mogelijk geluid te krijgen en de speakers zo optimaal mogelijk te kunnen benutten. Hiervoor gaan we de deurpanelen isoleren door ze te voorzien van een laag bitumen.

  Alle hoekjes zo veel mogelijk opvullen om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Een beetje fatsoenlijke buiten temperatuur werkt prettiger want dan zijn de bitumen wat smeuÔger. Is het wat kouder, dan zijn bitumen wat harder en brokkelt het sneller.

  Op de foto rechts is goed te zien, dat alle randjes en hoekjes opgevuld worden.

  Lage tonen achterin
  Zoals reeds geschreven hierboven kunnen we voor een mooie vulling van de ruimte met muziek, ook achterin het geluidsbeeld versterken door achterin ook woofers te plaatsen. De vraag is alleen, waar laat ik die nu/ waar bouw ik die weg? Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om ze in de achterklep weg te bouwen, in de loze ruimte die daar achter het paneel zit.

  Een voorbeeldje van hoe dit uitgevoerd kan worden, de bedrading wordt aangevoerd, door de rubberen afdekdop, en komt via de tule in de achterklep uit..

  De bedrading is naar links en rechts gebracht in de achterklep en netjes met Ty-raps vastgezet, de draden zijn dus via de tule doorgevoerd, LET OP!

  Niet veel ruimte...[Met dank aan Roger voor de foto...]

   

  Midden en hoge tonen achterin

  Midden en hoge tonen kunnen ook achterin hun steentje bijdragen. Bij een caravelle of multivan heb je ter hoogte van de achterbank mooie speakerroosters. Hierin kunnen zeker speakers met een diameter van 10 cm, maar de diepte van de magneet, maar ook de diameter van de magneet, zijn erg lastig. Zorg in ieder geval voor speakers met een lage inbouwdiepte en een zo klein mogelijke magneet.

  De speakers die we er in hebben gezet, hebben een diameter van 12,6 cm, het zijn een ouder type Infinity Reference speakers. De speakerhouders zijn hiervoor wel een beetje met een Dremel aangepast.

  Subwoofer
  Ook een subwoofer mocht niet ontbreken, voor een extra ondersteuning van de echt lage tonen. Met echt lage tonen bedoelen we vanaf 25 Hertz en hoger. Er zijn subwoofers die "Free to Air zijn", of te wel, die hebben niet persť een kist nodig, we hebben de slaapplank gekopieerd, en van de kopie een plank gemaakt waar we de subwoofer in monteerden.

  De subwoofer was wat traag met de drukopbouw en ook de ondersteuning was niet optimaal; we hebben hierop een kastje gemaakt, gewoon gemaakt, en niets uitgerekend.

  Daarna het kastje voorzien van wat dempingsmateriaal om het geluid iets "droger" te krijgen..

  En de aansluiting precies in de zijkant gemaakt, en daarna de kist netjes luchtdicht, en dus drukdicht gemaakt..

  Kleurtje er op gespoten, maar bekleden met tapijt kan natuurlijk ook. Het geluid werd al veel beter en de bassen werden gewoon "vetter", ook reageerde de subwoofer veel sneller door snellere drukopbouw. Nadat we een multivan interieur ingebouwd hadden, wilden we een loze ruimte opvullen, precies onder de zitting van de bank is een mooie en geschikte ruimte om een leuke en platte subwooferkist te herbergen.

  Kwalitatief goede aansluitconnectors gekocht (prijsindicatie ongeveer 8 euro per stuk) en ook goede kabel.

  Kistje reeds gemaakt, bij de bouwmarkt kun je soms aangeven hoe je het gezaagd wilt hebben, en dat gaat veel gemakkelijker als thuis klooien!

  Hierna de aansluitconnectors een beetje inboren en vervolgens vasttikken.

  Met een houtje beschermen en voorzichtig tikken..

  En zicht op de buitenkant en aan de binnenzijde.

  De aansluitingsoogjes zijn reeds gesoldeerd aan de kabel.

  100 procent zeker moet je weten dat je hem goed aansluit, dus plus op plus en min op min! Als alles dicht is, kun je het niet meer veranderen, of je moet het aan de buitenzijde even verkeerd om aansluiten, maar we gaan natuurlijk wel voor iets goeds en niet voor sjacherwerk.

  De onderplaat hebben we iets door laten lopen, voor de handling bij het in-en uithalen van de subwooferkist. Als we gaan kamperen, dan hebben we alle ruimte nodig, en halen we de subwooferkist er uit. Aan de rechterzijde een detailopname van de connectors en het aansluitdraad.

  Past er dus netjes onder.

  Versterkers inbouwen.
  Versterkers geven net die extra portie dynamiek, die extra punch zeg maar.

  Een leuke versterker gekocht van een fatsoenlijk merk, die in mono-werking 180 watt afgeeft, en die waarde is niet zoals je wel vaker ziet PMPO, en ook geen piekwaarde!

  We hebben deze versterker achter het tafelpaneel weg kunnen bouwen, men ziet er dus niets meer van..

  De andere versterker hangt zwevend onder een voorstoel.

  Netjes de aansluitingen gemaakt en ook netjes de kabels wegleggen in clips

  Het zijn ideŽen die we ventileren, men kan het natuurlijk altijd anders doen ;-)

  USB-aansluiting in de auto maken

  Tegenwoordig hebben we zowat allemaal een aantal MP3's op de computer staan. Ik heb de ontwikkeling hiervan, van heel dichtbij meegemaakt, en was zowat een van de eerste gebruikers van het vrijgegeven algorithme van het Fraunhofer instuut. Kortom we maakten in 1995 al zelf MP3's en verdeelden die met behulp van ARJ over meerdere floppy diskettes, en ruilden die dan. Doordat er steeds meer muziek gedownload wordt, en we inmiddels een aardige collectie van eigen cd's hebben omgezet naar kwalitatief hoogwaardige MP3's werd de tijd om onze Pioneer radio uit te breiden met een USB-functie.

  Iedere Pioneer radio die voorzien is van een IP-bus uitgang kan voorzien worden, door middel van deze adapter, van een USB aansluiting. Hierop kan dan bijvoorbeeld een USB stick of een externe harddisk op aangesloten worden (maximaal 200Gb !).

  De linker witte stekker is de voedingsstekker, de unit heeft constant spanning nodig. Wij hebben hem op de 2de accu aangesloten. De zwarte stekker is de communicatie kabel tussen de adapter en de radio.

  Aan de andere zijde van de unit de USB adapter kabel (wordt bijgeleverd) in steken.

  Even een proefopstelling gemaakt om te testen. Later is alles netjes weggebouwd in de bak die onder het dashboard hangt. De USB-stick wordt netjes aangestuurd via de radio, werkt prima.

  Kabels van voor naar achteren weg leggen.

  Vaak komt er de vraag, ik wil aan de achterzijde speakers monteren, maar hoe kom ik daar en hoe werk ik de kabels netjes weg? Hierna laten we wat foto's zien met mogelijkheden.

  De kabels komen van achter het dashboardkastje en worden netjes in de kabelgoot naast het raam aan de rechterzijde gelegd.

  Bij de bovenkant van de ruit kunnen ze netjes in het beschermde gat doorgevoerd worden, en komen ze er via de achterkant weer uit.

  Hierbij valt goed te zien, dat er een soort van kabelgoten langs het plafond lopen.

  En hierbij wat plaatsen waar je allemaal kabels door kunt voeren. Dit kan dus via deze plaatsen ook bij een dubbele cabine, Caravelle, Multivan. Bij een camper zou ik de kabels links via de vloer laten lopen.

  Doe je voordeel met dit artikel, en veel klusplezier toegewenst.