Opbergruimte in een VW T4

Dit artikel gaat over het creëren van extra opbergruimte in een VW T4.
Veel van de ideŽen zijn overigens ook toepasbaar bij andere auto's.

 • Onder de voorstoel

 • Bagagebox op fietsendrager
 • Onder de voorstoel

  Toen we het instructieboekje eens doorlazen kwamen we een, in onze ogen destijds, vreemde optie tegen.
  De stoel kan in een soort van servicestand naar voren geschoven worden, om werkzaamheden aan de 2de accu te vergemakkelijken.
  Wij hadden die 2de accu toen niet, maar we keken naar onze stoelconsole en inderdaad op de linkervoorstoel zat zo'n extra hendeltje.
  Hoe dat werkt staat hieronder beschreven.

  Hoe ziet dat verschil er nu in de praktijk uit?

  Op de linker foto een blik vanaf de achterzijde, op de rechterfoto een blik vanaf de voorzijde, het scheelt ongeveer een 8 cm dat de stoel verder naar voor kan.

  De onderdeelnummers die we voor de ombouw nodig hebben:

 • Lagerclip: 701 882 374
 • Beugel: 701 882 372


 • Kosten bij elkaar rond de 6 euro..

  Dit ontgrendelings-beugeltje zou iedere stoelconsole na 1996 moeten hebben. Heb je het niet dan is het ombouwen in principe niet mogelijk!

  Eerst de lagerclip plaatsen in de daarvoor voorziene opening, het past maar op één manier, maar er geen kracht op zetten! Als de klemnokjes afbreken heb je niets meer..

  De lagerclip zit en nu gaan we het beugeltje plaatsen. Met het korte stukje door dat ontgrendelings-beugeltje en zo drukken dat het kunststof greepje zo ver mogelijk naar buiten wijst.

  Dan het beugeltje wat roteren en vastdrukken. Je kunt meteen de werking controleren.

  De extra opberg mogelijkheid is nu beter toegankelijk, en kan net dat extra beetje ruimte, waarnaar je op zoek kunt zijn in bijvoorbeeld een camper, opleveren/mogelijk maken.

  Als de voorzijde en de achterzijde van de console dichtgemaakt zouden worden, dan is dat een prima plaats om spullen op te bergen.

  Bagagebox op fietsendrager

  Waar we zelf tegen aan liepen, toen we de auto hadden omgebouwd naar Multivan 2 interieur,
  en ook toen we later het Multivan 2 interieur hebben uitgebreid met het slaaphefdak,
  is dat je eigenlijk altijd opbergruimte te kort komt.
  We hebben al een inklaptafel waarvan we het blad op kunnen rollen, stoelen die we in kunnen klappen en in een rolzakje kunnen steken, maar dan nog kan het wel eens krap worden, zeker als je op vakantie gaat.

  We hebben eens een vakantie met een fietsenrek gereden waarop we de bustent als lading gelegd hadden. Dat beviel prima, en het voordeel is, dat je qua lengte binnen de 6 meter blijft vallen. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld veerboten, tolwegen etc.

  Eerst hadden we een Fiamma Carry Bike Pro, voor 4 fietsen maar die was eigenlijk niet stabiel genoeg, de bevestiging van de liggers en ook van het frame kan doorbuigen niet echt tegen gaan. We hebben eens wat rondgekeken en toch besloten om voor "the real thing" te gaan. Hiermee bedoelen we de Logo fietsendrager van Volkswagen met onderdeelnummer: 7D4 071 104 die uit het Votex accessoiresprogramma komt.